«Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» Επ. 3: Προκλήσεις της Σύγχρονης Δικηγορίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη 🗓

Σε αρκετά νομοθετήματα, ιδίως των χωρών της Ηπειρωτικής Ευρώπης, ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου περιγράφεται με όρους δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής προσφοράς. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο νομοθέτης οριοθετεί την έννοια του δικηγόρου ως «δημοσίου λειτουργού», του οποίου τα έργα αποτελούν θεμέλιο του κράτους δικαίου. Ωστόσο, παρά τις νομοθετικές πρόνοιες και τη δικαιοκρατική εννοιολόγηση του δικηγορικού επαγγέλματος με όρους εσωτερικού Δημοσίου Δικαίου, η δικηγορία δεν παύει να αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ελεύθερα επαγγέλματα που καλείται σήμερα να προσαρμοστεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η σύγχρονη δικηγορία πρέπει να ανταποκριθεί όχι μόνον στις παραδοσιακές προκλήσεις που θέτει ο ελεύθερος ανταγωνισμός, οι διακυμάνσεις στο νομοθετικό έργο ή τη νομολογία και τα δημοσιονομικά βάρη, αλλά και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως η βάθυνση της χρήσης τω νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης, η ενίσχυση του δι-επαγγελματικού/δια-τομεακού χαρακτήρα των υποθέσεων και η εξακτίνωση του διεθνικού στοιχείου στις σύγχρονες συναλλαγές και βιοτικές σχέσεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως ηγέτιδας Σχολής στην παροχή νομικής εκπαίδευσης με τρεις, μάλιστα, δικαιικές κατευθύνσεις (ελληνικού, αγγλικού και κυπριακού δικαίου) σ’ ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον αριστείας και καινοτομίας, διοργανώνει συζήτηση αναφορικά με τις «Προκλήσεις της Σύγχρονης Δικηγορίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».Η συζήτηση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του τρίτου επεισοδίου της νέας σειράς webinars της Νομικής Σχολή με γενικό τίτλο «Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Σελίδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook, την Παρασκευή 26.6.2020, ώρα 18.00.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ.κ. Στάθης Κουτσοχήνας (Δικηγ. Σύλλογος Θεσσαλονίκης), Μαρία Νάκα (Δικηγ. Σύλλογος Ιωαννίνων), Παναγιώτης Καρίπογλου (Δικηγ. Σύλλογος Σερρών) και Αναστάσιος Πούλιος (Δικηγ. Σύλλογος Δράμας). Το webinar θα συντονίσει ο Δρ Γρηγόρης Μιχαηλίδης, Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και δικηγόρος Ελλάδος.

Kάντε like στη Σελίδα της Σχολής στο Facebook, προκειμένου να παρακολουθήσετε ζωντανά το webinar και να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Νομικής Σχολής.

Print Friendly, PDF & Email
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ