Σχολικές Εφορείες: Δεν συμφωνούν ΠΟΕΔ – ΠΑΣΥΔΥ με το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε

Έντονο προβληματισμό για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των Σχολικών Εφορειών, εκφράζει το ΔΣ της ΠΟΕΔ.

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι αφού ενημερώθηκε για την ετοιμασία και προώθηση από πλευράς της Κυβέρνησης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, για μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Εφορειών στους Δήμους, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του με τη φιλοσοφία του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Έχοντας υπόψη τις καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν για εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων, αλλά και την άμεση υποστήριξη που χρειάζονται για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό τους έργο, “εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας κατά ποσό στο ήδη βαρυφορτωμένο έργο που έχουν να επιτελέσουν οι δήμοι,  μπορεί να ενσωματωθεί και η άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων”.

Είναι γενικά παραδεκτό, σημειώνει, ότι ο θεσμός και η λειτουργία των Σχολικών Εφορειών χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, αλλά η όποια αλλαγή θα πρέπει να στοχεύει στο να εξυπηρετεί πρώτιστα την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, δημιουργώντας πιο ευέλικτες και αποδοτικές δομές.

Ως ΠΟΕΔ, προσθέτει, “αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει προς συζήτηση το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε για εκσυγχρονισμό του θεσμού των Σχολικών Εφορειών, με μοναδικό ζητούμενο την απρόσκοπτη και άμεση εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων” και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα όταν αυτό προωθηθεί στη Βουλή, καταθέτοντας αναλυτικά τις θέσεις της.

Ανησυχία εκφράζει και το Κλαδικό Συμβούλιο Σχολικών Υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ

Τη μεγάλη του ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του, αναφορικά με την κατάργηση της αυτονομίας των Σχολικών Εφορειών και την ένταξή τους στους υπό συμπλεγματοποίηση Δήμους, όπως προνοείται στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Κλαδικό Συμβούλιο των Σχολικών Υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ.

Σε ανακοίνωση του, το Κλαδικό Συμβούλιο των Σχολικών Υπαλλήλων της ΠΑΣΥΔΥ  αναφέρει ότι η πρόταση αυτή τους βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους, καθώς θεωρεί «ότι με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν οδηγούμαστε στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων αλλά στον υπερδιπλασιασμό τους».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε το αξιόλογο έργο που επιτελείται σήμερα από τις Σχολικές Εφορείες, οι οποίες βρίσκονται αδιαλείπτως δίπλα στα σχολεία μας, επιδιώκοντας να επιλύσουν με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά», προσθέτει. Καλεί «το κράτος και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά κι όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς να επανεξετάσουν άμεσα το θέμα, μελετώντας σε βάθος όλα τα θέματα και προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση των Σχολικών Εφορειών με τη μορφή που λειτουργούσαν για εκατόν και πλέον χρόνια, πριν από την ψήφιση του υπό αναφορά νομοσχεδίου». .

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,