Το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια, προκειμένου να επιδειχθεί η αναγκαία πολιτική βούληση και να ενταθούν οι προσπάθειες για πλήρη εφαρμογή πολιτικών που αφορούν την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, τόσο στη διάρκεια της κρίσης όσο και μετά το πέρας της πανδημίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.
Η κ. Δημητρίου μιλούσε στη Βιέννη, κατά τις εργασίες της 13ης Συνόδου Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργάνωσαν η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Αυστριακό Κοινοβούλιο. Στη Σύνοδο συμμετείχαν είκοσι Γυναίκες Πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων περιλαμβανομένης της κ. Δημητρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε ομιλία της με θέμα «Νομοθεσία, πολιτικές και κατανομή πόρων που αποσκοπούν στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία», η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι κρίσεις δεν είναι ποτέ ουδέτερες ως προς το φύλο, τονίζοντας ότι η τεράστια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, απαιτεί ανάκαμψη που θα ανταποκρίνεται στο φύλο, πρωτίστως μέσω της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών.
Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, πρέπει να αποτελέσει βασική συνιστώσα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Παράλληλα, πρόσθεσε, οι βουλευτές/τριες μπορούν να συμβάλουν μέσω της θέσπισης νομοθεσίας, της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού, στην επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών για τη διαφύλαξη και περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα τέτοιων προσπαθειών, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής. Εξίσου σημαντική είναι η οικοδόμηση συνεργειών μεταξύ κοινοβουλίων, κρατικών φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, επισήμανε η κα Δημητρίου.
Η ανθρωπότητα, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, χρειάζεται ένα αναδιαρθρωμένο κοινωνικό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου οι πόροι θα διατίθενται δικαιότερα, ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανεργία και να διασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες.
Εφόσον η τρέχουσα υγειονομική κρίση τύχει ορθής διαχείρισης, επισήμανε η κα Δημητρίου, ίσως να αποτελέσει την ευκαιρία για επαναπροσανατολισμό προς ένα δικαιότερο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα αμβλύνει τις ανισότητες και τις διακρίσεις. Απαιτούνται τολμηρές και άμεσες δράσεις προς επίτευξη του στόχου της ίσης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, τόνισε.
Εξάλλου, στην παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν. Ποσοστό 80% των προσφύγων, επισήμανε η κα Δημητρίου, είναι γυναίκες και κορίτσια, που εγκαταλείπουν τη χώρα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, φοβούμενες ωμές παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αποκλεισμό από τη δημόσια ζωή και τη μη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία και τη δικαιοσύνη.
Η κα Δημητρίου κάλεσε τις ομολόγους της να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη και να αναλάβουν από κοινού δράση, προκειμένου να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, να θωρακιστεί η ασφάλειά τους και να τους παρασχεθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη.
Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, η κα Δημητρίου είχε σύντομες συναντήσεις με τις Προέδρους της Βελγικής Βουλής και Γερουσίας, Eliane Tillieux και Stephanie D`Hose αντίστοιχα, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto, την Αντιπρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Galina Karelova, την Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Βουλής, Claudia Roth και το Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Martin Chungong.
Πηγή : ΚΥΠΕ