Στο Ισραήλ σήμερα η οριστική ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αναμένεται να διεξαγάγει σήμερα την τελική ψηφοφορία όσον αφορά σχέδιο νόμου-κλειδί στο πλαίσιο του πολύ αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου με σκοπό τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Χθες Κυριακή έγινε μαραθώνια συνεδρίαση για το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας -πιθανόν το απόγευμα-, αν δεν καθυστερήσει ως αύριο.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση συνεχίζονταν χθες. Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων και στην αντιπολίτευση απέτυχαν.

Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση των δικαστικών. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Το σχέδιο νόμου, μέρος πακέτο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζεται απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ από τους πολέμιούς του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Νετανιάχου ερίζει πως οι δικαστικοί έχουν υπερβολικά μεγάλα περιθώρια παρέμβασης σε πολιτικές αποφάσεις.

Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας να αναβληθεί η κύρωση του νομοσχεδίου καθώς, κατ’ αυτόν, αποτελεί ολοένα περισσότερο αιτία «διχασμού».

«Δεν είναι λογικό οι ισραηλινοί ηγέτες να επισπεύσουν» τη μεταρρύθμιση, «ο στόχος θα έπρεπε να είναι να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βρεθεί λύση», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αρχικά επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios και κατόπιν έλαβε αντίτυπό της το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Από την σκοπιά των φίλων του Ισραήλ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τρέχουσα πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης να είναι ολοένα περισσότερο αιτία διχασμού, όχι λιγότερο», επέμεινε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, 73 ετών, αναμένεται να είναι παρών στην ψηφοφορία, παρότι χθες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την εγκατάσταση βηματοδότη.

Ανησυχία και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει σειρά άλλων σχεδίων νόμου υπό εξέταση όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τους διορισμούς των δικαστικών, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,