Στις 28 Φεβρουαρίου η διαβεβαίωση του νέου Προέδρου στη Βουλή, ενώ επαναρχίζουν οι εργασίες του σώματος

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας αναφορικά με τη διαδικασία διαβεβαίωσης που ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος, θα γίνει στις 11:30 το πρωί.

Η τελετή αυτή στην Ολομέλεια θα αποτελέσει ορόσημο, όχι μόνο για την εγκατάσταση της νέας Κυβέρνησης, όσο και για την επίσημη επανέναρξη των εργασιών της Βουλής που διακόπηκαν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού και λόγω της προεκλογικής περιόδου, με εξαίρεση κάποιες έκτακτες συνεδρίες Επιτροπών και της Ολομέλειας.

Νέες ισορροπίες

—————————

Οι εργασίες θα επανεκκινήσουν κανονικά την πρώτη Μαρτίου, με νέες ισορροπίες να διαμορφώνονται, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα βρίσκονται πλέον στην αντιπολίτευση.

Η νέα Κυβέρνηση στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που διαθέτουν 16 από τους 56 βουλευτές στο Κοινοβούλιο και το ερώτημα που έχει κατ’ επανάληψη διατυπωθεί κατά την προεκλογική περίοδο, είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης πλειοψηφιών εντός Βουλής, ώστε να υπερψηφίζονται τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Παρόλο που η εξίσωση φαίνεται εκ πρώτης όψεως δύσκολη, εντούτοις δεν είναι αδύνατη και αναμένεται να φανεί στην πράξη κατά πόσο τα δύο μεγάλα κόμματα θα στηρίζουν τους νόμους, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο ΔΗΣΥ δια στόματος του Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και άλλων κορυφαίων στελεχών του έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα θα συμπεριφερθεί ως υπεύθυνη αντιπολίτευση.

«Δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα για τον τόπο σου. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την προκοπή του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών χθες Κυριακή.

Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είχε δηλώσει την Κυριακή ότι το ΑΚΕΛ ως κοινοβουλευτικό κόμμα θα τοποθετείται απέναντι σε νομοσχέδια της κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη με γνώμονα πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου, της κοινωνίας και των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι ΑΚΕΛ θα πολιτευτεί ως αντιπολίτευση «με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό».

Οι τρεις Βουλευτές του ΕΛΑΜ αναμένεται να τοποθετούνται κατά περίσταση και ανάλογα με το νομοσχέδιο, αφού το κόμμα δεν τάχθηκε επισήμως υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου στην τοποθέτηση του πριν από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών έκανε λόγο για «χάσμα απόψεων σε καίρια πολιτικά ζητήματα» με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η συνείδηση μας, όμως, και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στα χέρια του ΑΚΕΛ την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια».

Όσον αφορά τους τρεις Βουλευτές του  Κινήματος Οικολόγων – Πολιτών, η εικόνα παρουσιάζεται μεικτή, αφού ναι μεν το Κίνημα δεν τάχθηκε επισήμως υπέρ ενός εκ των δύο υποψηφίων, ωστόσο η Βουλευτής του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχε ταχθεί ανοιχτά και έντονα υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη και εναντίον της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ο Βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης είχε τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ενδεχομένως οι δύο Βουλευτές να διατυπώνουν αντίθετες μεταξύ τους απόψεις, σε διαφορετικά νομοσχέδια, κάτι που βέβαια έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είχε ταχθεί ανοιχτά, ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τοποθετείται ο ανεξάρτητος πλέον Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μετά τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ αφού είχε ταχθεί στον πρώτο γύρο των εκλογών υπέρ του υποψηφίου Γιώργου Κολοκασίδη.

Επείγοντα ζητήματα στην Επιτροπή Οικονομικών

——————————————————-

Σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία, αναμένεται να αποτελέσουν τις πρώτες κρίσιμες δοκιμασίες της νέας Κυβέρνησης στη Βουλή.

Από τη μια το ζήτημα των εκποιήσεων, μετά την λήξη της τρίμηνης παράτασης της αναστολής τους στις 31 Ιανουαρίου, ένα ζήτημα που αν τεθεί θα τεθεί το πιθανότερο από το ΑΚΕΛ που παραμένει στην αντιπολίτευση, χωρίς να είναι γνωστό πώς θα συμπεριφερθούν τα κόμματα που στήριξαν την προηγούμενη αναστολή και συμμετέχουν πλέον στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» εν αναμονή και των αναγκαίων εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη και ενδεχομένως να καθορίσουν την στάση κομμάτων απέναντι στο θέμα.

Ακόμα πιο επείγον είναι το θέμα που αφορά τον περιορισμό των δικαιούχων για 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να ψηφίσει άμεσα τη νομοθεσία με την οποία θα περιορίζεται το 5% ΦΠΑ σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ. µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αντιμέτωπη με χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο η Επιτροπή Οικονομικών βρισκόταν σε αναζήτηση, πριν από το κλείσιμό της Βουλής, άλλων εναλλακτικών που δεν θα διατάρασσαν την αγορά ακινήτων από τη μια και δεν θα απέκλειαν την εφαρμογή του μέτρου για κοινωνικούς σκοπούς.

Η προθεσμία που αρχικά είχε τεθεί για ψήφιση του νόμου ήταν η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση του θέματος, ούτε οποιαδήποτε συνεδρία της Ολομέλειας πριν από την 28η Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες πάντως των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών φαίνεται να επαναρχίζουν σταδιακά, αφού ήδη αύριο Τρίτη έχει ορίσει συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,