Στην Ολομέλεια νομοσχέδιο για αντισταθμιστικά €1,5 εκ. σε κοινότητες που γειτνιάζουν με ενεργειακό κέντρο Βασιλικού

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί το νομοσχέδιο για την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε επτά κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, τα οποία θα ανέλθουν ετησίως στο €1,5 εκατομμύριο μέσω της είσπραξης τελών από εταιρείες που αποθηκεύουν ή διαχειρίζονται υγρά καύσιμα.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοθετήματος για επιβολή τέλους προς τις επτά τοπικές κοινότητες της περιοχής του Βασιλικού με σκοπό την επιβολή τέλους σε όλους εκείνους που αποθηκεύουν ή διαχειρίζονται υγρά καύσιμα.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου και «όλοι οι προβληματισμοί έχουν ληφθεί υπόψη», προσθέτοντας ότι οι κοινότητες της περιοχής θα εισπράττουν μέσω του μηχανισμού του Τελωνείου €1,5 εκατομμύριο ετησίως.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί για τελική τοποθέτηση στη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα και σε δύο εβδομάδες θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Μη εφαρμογή από τοπικές αρχές του νόμου για την περίοδο ισχύος των αδειών λειτουργίας υποστατικού
——————————
Τη μη εφαρμογή του περί Δήμων Νόμου και του περί Κοινοτήτων Νόμου όσον αφορά την περίοδο ισχύος των αδειών λειτουργίας υποστατικού που χορηγούνται και τα προβλήματα που δημιουργούνται, συζήτησε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι ορισμένοι Δήμιοι και Κοινότητες δεν εφάρμοζαν τη νομοθεσία που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή και με την οποία επεκτείνεται η άδεια λειτουργίας των κέντρων αναψυχής από ένα στα τρία χρόνια.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας προκειμένου όλες οι άδειες να έχουν διάρκεια τριετή και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει «καμία έκπτωση με αυτή τη ρύθμιση σε θέματα ελέγχων είτε αυτοί αφορούν πυρόσβεση, είτε άδειες εκπομπής ήχου είτε άλλως πως».

«Αν και εφόσον σε 15 μέρες δεν υπάρξει πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας, τότε η Βουλή θα προχωρήσει σε νέα πρόταση νόμου η οποία θα καθορίζει ότι με την έκδοση της τριετούς άδειας θα πληρώνεται μόνο ένα τέλος που δεν θα έχει συνέπεια στην απώλεια εσόδων στις τοπικές αρχές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στις τοπικές αρχές να βρουν εκείνες τις ρυθμίσεις να μην απολέσουν έσοδα και να εφαρμόσουν σωστά τη νομοθεσία».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στην ψήφιση από την Βουλή στις 26 Νοεμβρίου του 2020 την τροποποίηση του σχετικού νόμου, σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται η άδεια λειτουργίας των κέντρων αναψυχής από ένα στα τρία χρόνια και είπε ότι «η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία γιατί θα μειώσει το τεράστιο φόρτο εργασίας και το μεγάλο διοικητικό κόστος του Υφυπουργείου Τουρισμού και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα σταματήσει την επαναλαμβανόμενη γραφειοκρατική διαδικασία ανά έτος των ιδιοκτητών υποστατικών» αλλά και την «τεράστια καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων».

Αναφερόμενος σε παράπονο των κέντρων διασκέδασης και εστίασης ότι κάποιοι δήμιοι αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Κώστα είπε ότι «όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να εφαρμόζουν τη νομοθεσία» και κάλεσε την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων να απαιτήσουν από τα μέλη τους να εφαρμόσου τη νομοθεσία».

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,