Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εισαγγελέων του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας

Υψηλόβαθμοι Εισαγγελείς από όλα τα κράτη μέλη και τα κράτη παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Εισαγγελέων (European Conference of Prosecutors), που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Μαΐου 2022, στο Παλέρμο της Ιταλίας. Την Κύπρο στη Διάσκεψη θα εκπροσωπήσουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης, κατόπιν αποδοχής της πρόσκλησης του Γενικού Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας κ. Giovanni Salvi.

Η Διάσκεψη συνδιοργανώνεται από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων (CCPE) και την Κυβέρνηση της Ιταλίας, στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ.

Σκοπός της Διάσκεψης είναι να φέρει σε επαφή τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των εισαγγελικών Αρχών, με στόχο τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά ευρύτερα στην ανεξαρτησία και τη λογοδοσία των εισαγγελικών Αρχών.

Ειδικότερα, οι Εισαγγελείς θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην εισαγγελική ανεξαρτησία, αυτονομία και λογοδοσία σε συνάρτηση με τις κοινές προκλήσεις των κρατών ως προς την προάσπιση και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις κοινές προκλήσεις σε νομικό επίπεδο που αναφύονται από το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τις διαδικασίες αιτημάτων νομικής αρωγής.

Ομιλητές στη Διάσκεψη θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, πρώην Δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής της Βενετίας, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Γενικοί Εισαγγελείς διαφόρων κρατών μελών, Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη της δικαστικής εξουσίας της Ιταλίας.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,