Στην Επιτροπή Υγείας οι προϋπολογισμοί πέντε οργανισμών

Τους προϋπολογισμούς της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για το έτος 2022, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Σημειώνεται ότι για τους προϋπολογισμούς του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ έγινε στη σημερινή συνεδρία τοποθέτηση και διαβούλευση επί τροπολογιών βουλευτών σε νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου, οι οποίες θα υποβληθούν προς ψήφιση σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας είναι μια καινοτόμα Αρχή, εξηγώντας ότι πλέον θα δημιουργείται ιδιωτικός ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Όπως πρόσθεσε, σε αυτό το φάκελο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί, για να σημειώσει πως πρόσβαση θα έχουν και γιατροί στο εξωτερικό, αν κάποιος ασθενής θελήσει να τους επισκεφτεί.

Σημείωσε πως θα δημιουργηθεί μια ανώνυμη βάση δεδομένων, η οποία θα βοηθήσει την ίδια την επιστήμη για την αντιμετώπιση των ασθενειών, για να συμπληρώσει πως το κόμμα του θα στηρίξει τον προϋπολογισμό της Αρχής για την Ηλεκτρονική Υγεία.

Όσον αφορά στον Προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν υπάρχει στο νόμο κανονισμός, που να οδηγεί τους χρήστες ναρκωτικών στην ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης, για να σημειώσει πως η Βουλή πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να συμβάλει, έτσι ώστε αυτά τα παιδιά, να ενταχθούν σε πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησής τους.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μιχάλης Γιακουμή, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της  Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για το 2022, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Αρχής, σημειώνοντας πως το κόμμα του θα στηρίξει τον προϋπολογισμό της με αίσθημα ευθύνης.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και ιδιαίτερα της ηλεκτρονικής αναβάθμισης.

Για τον Προϋπολογισμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, ανέφερε ότι ως ΔΗΠΑ στηρίζουν το έργο της ΑΑΕΚ και θεωρούν ότι «πρέπει να συνεχίσει την προσφορά της στην κοινωνία, να συνεχίσει το έργο της με συνεχή προσαρμογή σε νέα επιστημονικά δεδομένα, εκπαίδευση στους επαγγελματίες, αλλά και τη σωστή ενημέρωση για πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων».

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο κ. Γιακουμή πως η Δημοκρατική Παράταξη θεωρεί σημαντικό να στηριχτεί το Συμβούλιο Ιατρικής υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να συνεχίσει το σημαντικό του έργο.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, είπε πως η ΔΗΠΑ αναμένει περισσότερο έλεγχο, «ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη για κατάχρηση του συστήματος από διάφορους γιατρούς», σημειώνοντας πως «τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών είναι ιερά και η διαχείριση τους πρέπει να είναι σωστή χωρίς διασπάθιση».

«Τυχόν λάθη και παραλείψεις», πρόσθεσε, «θα πρέπει να διορθωθούν. Έχει περάσει αρκετός χρόνος από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ΓεΣΥ και θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα για τις τυχόν διορθώσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,