Στην 31η θέση από 142 χώρες η Κύπρος στον Δείκτη Κράτους Δικαίου 2024 του WJP

Η συνολική βαθμολογία του κράτους δικαίου στην Κύπρο μειώθηκε κατά λιγότερο από 1% στον Δείκτη Κράτους Δικαίου 2024 του World Justice Project (WJP), με αποτέλεσμα η χώρα να κατατάσσεται στην 31η θέση ανάμεσα σε 142 χώρες παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του WJP, για έβδομη συνεχή χρονιά, το κράτος δικαίου έχει διαβρωθεί στην πλειονότητα των χωρών, σύμφωνα με τον Δείκτη Κράτους Δικαίου 2024 του WJP.

Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο, το κράτος δικαίου υποχώρησε στο 57% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Η συνολική βαθμολογία του κράτους δικαίου στην Κύπρο μειώθηκε κατά λιγότερο από 1% στον φετινό Δείκτη. Κατατάσσεται στην 31η θέση σε 142 χώρες παγκοσμίως, προστίθεται.

Ακόμη, η Κύπρος κατατάσσεται στην 23η θέση από 31 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και τη Βόρεια Αμερική, σημειώνεται. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Δανία (κατατάχθηκε 1η από τις 142 χώρες παγκοσμίως), ακολουθούμενη από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Οι τρεις χώρες με τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην περιοχή είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία (73η παγκοσμίως).

Τον τελευταίο χρόνο, το κράτος δικαίου υποχώρησε σε 20 από τις 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και της Βόρειας Αμερικής. Από αυτές τις 20 χώρες, οι 13 είχαν επίσης πτώση το προηγούμενο έτος.

Μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος, η Κύπρος κατατάσσεται στην 30ή θέση από τις 47, αναφέρει η ανακοίνωση.

Αργότερα αυτό το έτος, το WJP θα δημοσιεύσει την πρώτη μελέτη που εξετάζει το κράτος δικαίου σε περιφέρειες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση θα εξετάσει τρεις θεματικούς τομείς: Δικαιοσύνη, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Διαφθορά.

Κύπρος και παγκόσμιες τάσεις

————

Από το 2016, η υποχώρηση του κράτους δικαίου έχει επηρεάσει το 77% των χωρών που μελετήθηκαν, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ 2016 και 2024, ο δείκτης που μετράει τα θεμελιώδη δικαιώματα μειώθηκε στο 81% των χωρών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, επισημαίνεται, οι βαθμολογίες του δείκτη για τους περιορισμούς στις κυβερνητικές εξουσίες έχουν μειωθεί στο 77% των χωρών. Σε όλο τον κόσμο, τα νομοθετικά σώματα, οι δικαστικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών —συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης— έχουν χάσει έδαφος όσον αφορά τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με τον Δείκτη.

«Ενώ αυτές και άλλες αυταρχικές τάσεις είχαν επιβραδυνθεί λίγο πέρυσι, επεκτάθηκαν το 2024. Η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται στο 63% των χωρών όπου τα Θεμελιώδη Δικαιώματα υποχώρησαν το περασμένο έτος. Η Κύπρος δεν συγκαταλέγεται στο 59% των χωρών όπου οι Περιορισμοί στις Κυβερνητικές Εξουσίες μειώθηκαν το περασμένο έτος», προστίθεται.

Παρά αυτή την παγκόσμια οπισθοδρόμηση, ένας μικρότερος αριθμός χωρών παρουσίασε μικρότερη συνολική υποχώρηση του κράτους δικαίου φέτος, 57% σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια 59% και 61%.

«Ένας λόγος είναι ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος παγκοσμίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς μεταξύ 2023 και 2024. Φέτος, το 59% των χωρών είδε τη βαθμολογία τους στον Δείκτη Απουσίας Διαφθοράς να βελτιώνεται, αλλά όχι η Κύπρος», τονίζεται.

«Μετά από χρόνια παρακμής του κράτους δικαίου, μπορεί να είναι εύκολο να εστιάσουμε στα αρνητικά. Αλλά αν το κάνουμε αυτό θα αγνοούσαμε τα επιτεύγματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη σκληρή δουλειά που γίνεται για τη βελτίωση των συστημάτων δικαιοσύνης παγκοσμίως», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος του WJP, William H. Neukom. «Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να επεκτείνουμε αυτά τα κέρδη του κράτους δικαίου σε όλους τους τομείς», συμπλήρωσε.

Παγκόσμια κατάταξη

————

Παγκοσμίως, η πρώτη χώρα στον Δείκτη Κράτους Δικαίου του WJP 2024 είναι η Δανία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Η χώρα με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Βενεζουέλα, ακολουθούμενη από την Καμπότζη, το Αφγανιστάν, την Αϊτή και τη Μιανμάρ.

Στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη, η Κύπρος είναι 31η από 142 χώρες, ενώ στην περιφερειακή κατάταξη είναι 23η από 31 χώρες. Στους περιορισμούς στις κυβερνητικές εξουσίες, η Κύπρος είναι 30ή από 142 χώρες παγκοσμίως, 22η από 31 χώρες περιφερειακά και 29η από 47 χώρες ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Στην απουσία διαφθοράς, η χώρα κατατάσσεται στην 41η θέση από 142 χώρες παγκοσμίως, στην 25η από 31 χώρες περιφερειακά και στην 37η θέση από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά την ανοιχτή διακυβέρνηση, η Κύπρος είναι 42η από 142 χώρες παγκοσμίως, 30ή από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και 37η από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων. Ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα, η χώρα κατατάσσεται στην 29η θέση από 142 χώρες παγκοσμίως, 22η από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και 28η από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων. Ως προς την τάξη και ασφάλεια, η Κύπρος είναι 44η από 142 χώρες παγκοσμίως, 26η από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και 35η από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων.

Σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους νόμους, η χώρα κατατάσσεται στην 29η θέση από 142 χώρες παγκοσμίως, στην 20ή θέση από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και στην 28η θέση από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων. Ως προς το αστικό δίκαιο, η Κύπρος είναι 36η από 142 χώρες παγκοσμίως, 22η από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και 32η από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων. Στην ποινική δικαιοσύνη, η χώρα είναι 24η από 142 χώρες παγκοσμίως, 17η από 31 χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και 24η από 47 χώρες στο ύψος των εισοδημάτων.

Η απόδοση της Κύπρου και στους 44 επιμέρους παράγοντες που μετρά ο Δείκτης, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.worldjusticeproject.org/rule-of-law-index/country/2024/Cyprus.

Οι πλήρεις κατατάξεις και τα ευρήματα του Δείκτη Κράτους Δικαίου του World Justice Project (WJP) βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.worldjusticeproject.org/rule-of-law-index/.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,