Στη Νομική Υπηρεσία ειδικό νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, σε ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Δράσεις για την Εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης – Ευθύνες Κρατικών Φορέων», την οποία μετέφερε εκ μέρους του Υπουργού, η Πρώτη Διοικητική Λειτουργός Άννη Ορφανίδου, τόνισε ότι το φαινόμενο της βίας είναι δυστυχώς υπαρκτό και απαντάται σε ευρεία κλίμακα, σε όλες τις σύγχρονες και μη κοινωνίες.

«Κύρια αίτια που την προκαλούν είναι οι ιστορικά άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και τα στερεότυπα που δημιουργούν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών», είπε συγκεκριμένα. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και προωθεί μέτρα και δράσεις για την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου.

Σημείωσε ότι στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε το Νοέμβριο του 2017, μετά από ενδελεχή μελέτη, στην κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Υπογράμμισε επίσης, ότι στα πλαίσια της πολιτικής για σταδιακή υιοθέτηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, προχώρησε στην ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την παρενόχληση και την παρενοχλητική παρακολούθηση, όπως ακριβώς ορίζει το άρθρο 34 της Σύμβασης. Το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για τον νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο. Όπως είπε, παρά τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει, πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν μέχρι να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και η ισότητα να καταστεί απτή καθημερινή πραγματικότητα.

«Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις γύρω από τους ρόλους ανδρών και γυναικών παραμένουν ακόμα ισχυρά και εδραιωμένα σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου και συνεχίζουν να δημιουργούν ανισότητες και διακρίσεις. Η ενδοοικογενειακή βία και η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι η συνέργεια και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρέπει να αποτελεί καθημερινό στόχο και επιδίωξή.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,