Στη Λιλ για τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μεταβαίνει η Υπ.Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου αναχωρεί αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, για τη Λιλ της Γαλλίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 2022, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου Συμβουλίου υπό τη Γαλλική Προεδρία, οι Υπουργοί αναμένεται να προβούν σε μια γενική συζήτηση πολιτικής αναφορικά με την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν μέσα από την υιοθέτηση σχετικών εργαλείων και μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του κεκτημένου και στη δημιουργία μηχανισμού άμεσης αντιμετώπισης απειλών σε περιόδους κρίσης για τον ενιαίο χώρο ελεύθερης διακίνησης.

Επιπρόσθετα, θα εξεταστούν μέτρα αντιμετώπισης της αυξανόμενης τάσης που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη χρήση ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, με την ενίσχυση της συνεργασίας των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των κρατών μελών.

Παράλληλα, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εντοπισμού αγνοούμενων παιδιών. Στόχος της συζήτησης είναι η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και η θέσπιση κοινών προτύπων δράσης από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου σε περιπτώσεις απαγωγών παιδιών.

Η σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την εξέταση του ζητήματος της αναγνώρισης αποφάσεων που αφορούν θέματα αναγνώρισης του ρόλου του γονέα (parenthood) ανάμεσα στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,