Συζητήθηκαν οι υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών – Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για ενημέρωση

Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για το θέμα της έκδοσης διατάγματος αναφορικά με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου θα αποστείλει την Πέμπτη σχετική επιστολή προς τον Υπουργό με την οποία θα του διαβιβάζει το αίτημα της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό για το θέμα αυτό, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζών και των τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούν, συζητήθηκε σε συνεδρίες της Επιτροπής πριν να ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Ζαχαρίου έκανε λόγο για «πραγματικά εξωφρενικές χρεώσεις εκ μέρους των τραπεζών», λέγοντας ότι «και το να αναπνέεις απλώς, μέσα στην τράπεζα χρεώνεσαι».

Ανέφερε ότι η νομοθεσία επιτρέπει την έκδοση διαταγμάτων, σε συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι στις 11 Μαρτίου είχε οριστεί συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία θα ανακοινωνόταν η έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος.   

«Κατανοούμε ότι η πανδημία έχει καθυστερήσει όλο αυτό το θέμα και επανερχόμαστε σήμερα με επιστολή μας προς τον Υπουργό Οικονομικών, υπενθυμίζοντας για την υπόσχεση και δέσμευση για την έκδοση των συγκεκριμένων διαταγμάτων και ζητούμε ενημέρωση επί τούτου», είπε.

Ανέφερε ότι «τα παράπονα από τους πολίτες είναι καθημερινά. Οι χρεώσεις των τραπεζών είναι στα ίδια επίπεδα. Δεν συγκινούνται με τίποτε. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν κέρδος από τους πολίτες».

Είπε επίσης ότι « η κοινωνική διάσταση πλέον στο τραπεζιτικό σύστημα δεν υπάρχει με τίποτα. Κάθε κεφαλή, κάθε συνταξιούχος, κάθε άνθρωπος είναι λεφτά. Για μας δεν είναι έτσι τα πράγματα και αναμένουμε τις κινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Ζαχαρίου.  

Σύμφωνα με την επιστολή προς τον Υπουργό, την οποία ο κ. Ζαχαρίου έδωσε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής ημερομηνίας 4 Μαρτίου, «είχατε δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής ότι κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίσατε να προχωρήσετε σε έκδοση διατάγματος δυνάμει του περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμου αναφορικά με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Συναφώς, αναφέρει η επιστολή, «όπως είχατε επίσης δηλώσει, στόχος σας ήταν το εν λόγω διάταγμα να εκδοθεί εντός μιας βδομάδας ώστε να ξεπεραστούν ορισμένα πρακτικά προβλήματα και να προχωρήσετε σε σχετική διαβούλευση και με τα πιστωτικά ιδρύματα».

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Επιτροπή, «λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, αποφάσισε να επανεξετάσει το εν λόγω θέμα ώστε να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις πρόνοιες του υπό αναφορά διατάγματος σε συνεδρία της ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2020, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19».

Η Επιτροπή, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζαχαρίου, «εκφράζει την κατανόηση της ότι η έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει δικαιολογημένα καθυστέρηση στην λήψη ενεργειών αναφορικά με το υπό συζήτηση θέμα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι υποβάλλονται ενώπιον της σχετικές καταγγελίες από επηρεαζόμενους πολίτες, η ίδια κρίνει ότι είναι αναγκαίο να επανέλθει σε σχέση με το πιο πάνω ζήτημα και σας διαβιβάζει αίτημά της όπως την ενημερώσετε αναφορικά με οποιεσδήποτε εξελίξεις και για  τις σχετικές ενέργειες τις οποίες προτίθεστε να αναλάβετε, στη βάση και των νέων δεδομένων στην οικονομία που προέκυψαν λόγω της πανδημίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,