Εν αναμονή της σύσκεψης με την Επιστημονική Επιτροπή για οριστικοποίηση της β’ φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων

Σημαντική θεωρείται η σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δίνει το πράσινο φως για την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την έναρξη της δεύτερης φάσης, αφού η τα επιδημιολογικά στοιχεία βαίνουν καλώς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας , θα γίνει μια ανασκόπηση της επιδημιολογικής εικόνας για να γνωρίζει ο Πρόεδρος πού βρισκόμαστε κι αν είναι εντάξει να χαλαρωθούν επιπρόσθετα μέτρα.Σημείωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση για τις χαλαρώσεις που θα λάβουν μέρος στην δεύτερη φάση. «Επομένως, θα μιλήσουμε και για τα σχολεία και για τα αεροδρόμια, τον τουρισμό, για τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κομμωτήρια, το ποδόσφαιρο και για το κάθε τι που εμπίπτει στις επόμενες φάσεις. Όλα είναι στο τραπέζι», είπε.

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καραγιάννης αρκέστηκε μόνο να πει ότι «οι εισηγήσεις πάρθηκαν με συλλογικότητα από την Επιτροπή». «Μας έστειλαν διάφορα έγγραφα για διάφορα θέματα να εξετάσουμε. Κάναμε τις παρατηρήσεις μας και θα τοποθετηθούμε στην σύσκεψη», σημείωσε.

Για το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι «παραμένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει».

Τις αποφάσεις για την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως γνωστό, θα τις λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξαγγείλει την δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με διάγγελμα του προς τον λαό.

Η δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αρχίζει στις 21 Μαΐου– 8 Ιουνίου και περικλείει τις πιο κάτω υπηρεσίες :

 • Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)
 • Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (από 21 Μαΐου)
 • Βιβλιοθήκες ( από 1 Ιουνίου)
 • Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)
 • Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)
 • Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια

Σε σχέση με τα μέτρα διακίνησης :

 • Από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως το SMS,
 • Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
 • Επιτρέπεται από 1 Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
 • Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
 • Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email