Στη Σύσκεψη Αρχηγών την Τρίτη οι χώροι για τις συνεδρίες Επιτροπών και Ολομέλειας της Βουλής

Ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, θα τεθούν τα δεδομένα που αφορούν τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών με φυσική παρουσία των μελών τους και των προσκεκλημένων, σε συνάρτηση με τους χώρους της Βουλής, ώστε να υπάρξει εάν είναι δυνατό κατάληξη σε ό,τι αφορά τους χώρους συνεδριάσεων, προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγείας που επιτάσσουν τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας.

Κόμματα εισηγήθηκαν ήδη ως εναλλακτικούς χώρους συνεδριών το Δημοτικό Θέατρο και το Συνεδριακό Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, έχουν επισκεφθεί το κτήριο της Βουλής αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας και επιθεώρησαν τους χώρους και τις αίθουσες συνεδριάσεων των Επιτροπών και της Ολομέλειας για να καθοριστεί πόσα άτομα μπορούν να παρευρίσκονται σε κάθε αίθουσα.

Παράλληλα διεξάγεται μελέτη από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής που αφορά τόσο τους χώρους εντός του κτηρίου της Βουλής, όσο και χώρους εκτός του κτηρίου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί, αφού διαβιβαστούν στη Βουλή οι τελικές απόψεις του Υπουργείου Υγείας για τους χώρους στη Βουλή και την καταλληλόλητά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στόχευση είναι να λειτουργήσει το κοινοβουλευτικό έργο το συντομότερο δυνατό με τη φυσική παρουσία των Βουλευτών και των προσκεκλημένων.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον της Σύσκεψης Αρχηγών-προκειμένου να υπάρχει ο προβλεπόμενος από τα διατάγματα χώρος σε περιπτώσεις που αριθμός των προσκεκλημένων, των Βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι αυξημένος και δεν υπάρχουν κατάλληλες αίθουσες στη Βουλή- τέθηκαν εισηγήσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων για αξιοποίηση του δημοτικού θεάτρου που είναι πλησίον της Βουλής ή του Συνεδριακού Κέντρου και να διαμορφωθούν περαιτέρω χώροι στη Βουλή.

Συνέρχεται σε φυσική παρουσία η Επιτροπή Νομικών

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ενημέρωσε σήμερα Παρασκευή εγγράφως τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ότι συγκάλεσε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις 9.00 το πρωί της 20 Μαΐου στη φυσική παρουσία των μελών της Επιτροπής και των προσκεκλημένων.

Η συνεδρία θα διεξαχθεί στην αίθουσα Κερύνεια.

Περαιτέρω, ο κ. Γεωργίου κοινοποιεί στον Πρόεδρο της Βουλής την ημερήσια διάταξη της συνεδρίας, η οποία περιλαμβάνει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη προστασία των οικονομικών της συμφερόντων  μέσω ολοκληρωμένης ενωσιακής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα προτείνεται και η κατάργηση του «περί της Σύμβασης για την Προστασία των Οικονομικών Συμφερόντων των Ευρωπαϊκών  Κοινοτήτων  και  των Πρωτοκόλλων αυτής (Κυρωτικού) Νόμου του 2003».

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης το νομοσχέδιο για την 22η τροποποίηση του Συντάγματος η οποία απαιτείται ώστε να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης και συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας των ανώτατων βαθμίδων  της Δικαιοσύνης, με την επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς και τη λειτουργία ξεχωριστού Εφετείο.

Περιλαμβάνεται τροποποίηση του νόμου για την εξάσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου και άλλα τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων ένα νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση της υποχρέωσης παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τους Δικαστές και δεύτερο για την Ίδρυση και Λειτουργία της Σχολής Δικαστών, που έχει στόχο τη δημιουργία Σχολής Δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπεύθυνης για όλες τις πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης και της επιμόρφωσης των Δικαστών. Επίσης περιλαμβάνεται η τροποποίηση που απαιτείται για τη λειτουργία των οικογενειακών Δικαστηρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,