Συναντήσεις Αννίτας Δημητρίου με Πρόεδρο Άνω Βουλής Ρωσίας και Αντιπρόεδρο Βουλής Σουηδίας

Συναντήσεις με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή)  Βαλεντίνα Ματβιένκο και την Αντιπρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Λόττα Γιόνσον Φορναρβ είχε την Πέμπτη στην Αθήνα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Οι συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της  Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων.

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τη Ρωσίδα ομόλογό της για τη διαχρονική και συνεπή στήριξη που παρέχει η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην υπόθεση της Κύπρου.

Από την πλευρά της η κ. Ματβιένκο επανέλαβε ότι η Ρωσία θα παραμείνει πιστός σύμμαχος της Κύπρου υποστηρίζοντας τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης την ομόλογο της για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο. Συζητήθηκαν, παράλληλα, τρόποι ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, επαναδραστηριοποίηση των Ομάδων Φιλίας μεταξύ των δυο Σωμάτων και ενίσχυσης των ανταλλαγών τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση με την Αντιπρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Σουηδίας όσον αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη συνεισφορά της χώρας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν στην ισότητα των δυο φύλων, στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και στην ανάγκη θέσπισης των αναγκαίων σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Η  κ. Δημητρίου εξήρε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Σουηδία σε θέματα ισότητας, αναφέροντας ότι η χώρα αποτελεί πρότυπο στα θέματα αυτά. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,