Συνάντηση του ΠΔΣ με ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ)

Με στόχο την ετοιμασία «Λεπτομερούς Σχεδίου Δράσης» για την επίλυση του ζητήματος των καθυστερημένων υποθέσεων, ο ΠΔΣ συμμετείχε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 στη συνάντηση με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν ο Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, και ομάδα από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της CEPEJ.

Εκ μέρους του ΠΔΣ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος δρ Χρίστος Κληρίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Χριστοφίδης, ο Γραμματέας κ. Νικόλας Τσαρδελλής, η Εκπρόσωπος Τύπου και Μέλος του ΔΣ κα Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου και η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ κα Κούλια Βάκη.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, με σημείο αναφοράς την Έκθεση Ερωτοκρίτου 2021, η οποία εστιάζει στο πολύπτυχο ζήτημα του μεγάλου όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι απαιτούνται τέσσερα έως επτά χρόνια για να εκδικαστούν υποθέσεις πρωτοδίκως και έξι χρόνια σε επίπεδο Εφετείου.

Διασαφήνισε δε την αναγκαιότητα εξέτασης και συναξιολόγησης όλων των δεδομένων του εν λόγω ζητήματος προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών των δικαστηρίων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΠΔΣ εισηγήθηκε όπως συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας έμπειροι δικηγόροι, οι οποίοι θα προταθούν από το Συμβούλιο του ΠΔΣ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο δρ Κληρίδης ανέπτυξε σχετικό υπόμνημα με τις εισηγήσεις του ΠΔΣ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, επικεντρώνονται στην εξειδίκευση της δικαστικής ύλης, στην αναθεώρηση των κριτηρίων πρόσληψης των δικαστών, στη διαρκή επιμόρφωσή τους, στην κτιριακή βελτίωση και την υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων, στην υλοποίηση της δικαστικής μεταρρύθμισης, στη διασφάλιση της ποιότητας των αποφάσεων, στην αποφυγή δημιουργίας νέου όγκου υποθέσεων.

Επισυνάπτονται αναλυτικά οι εισηγήσεις του ΠΔΣ 

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του CEPEJ ευχαρίστησε τον ΠΔΣ, βεβαιώνοντας ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη επί των ανωτέρω εισηγήσεων. Ο ΠΔΣ υπογράμμισε τη συμβολή της εμπειρογνωμοσύνης των ειδικών, σημειώνοντας ότι η διαχείριση των συγκεκριμένων ζητημάτων απαιτεί συνεργασία όλων των εταίρων του δικαστικού συστήματος, ούτως ώστε να προωθούνται μακροπρόθεσμα βιώσιμες και εφαρμόσιμες πρακτικές.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,