Συνάντηση ΠΔΣ με τον Έφορο Φορολογίας

Συνάντηση με τον Έφορο Φορολογίας κ. Σωτήρη Μαρκίδη καθώς και με κλιμάκιο του Τμήματος είχαν χθες, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ δρ Χρίστος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού και Κεφαλαιαγοράς του ΠΔΣ κ. Κύπρος Ιωαννίδης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Μαρκίδης ενημέρωσε για τους στόχους του Τμήματος, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιστροφή οφειλόμενων φόρων στους φορολογούμενους το συντομότερο δυνατό, όπως επίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπισθεί το backlog και να κλείσουν φορολογικές υποθέσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. Επεσήμανε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στελέχωσής του ως αποτέλεσμα των διαδικασιών που προνοεί η νομοθεσία.
Από την πλευρά του, ο δρ Κληρίδης έθιξε θέματα που αφορούν το Εφοριακό Συμβούλιο, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη στοχοθεσία του ΠΔΣ όπως, το Φορολογικό Δίκαιο καταστεί αντικείμενο περαιτέρω εκπαίδευσης των δικηγόρων. Προς τον στόχο αυτό, ζήτησε τη συνδρομή λειτουργών του Τμήματος Φορολογίας για παρουσίαση και ανάπτυξη εξειδικευμένων φορολογικών θεμάτων στο πλαίσιο ημερίδων.
Επιπρόσθετα, ήγειρε το θέμα της εκκρεμούσας νομοθεσίας για ποινικοποίηση ευθύνης διοικητικών συμβούλων για μη καταβολή οφειλόμενων φόρων.
Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις και έγιναν εισηγήσεις σε σχέση με το Εφοριακό Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΔΣ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Φορολογικού Δικαστηρίου, ως μέρος του Διοικητικού Δικαστηρίου, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με δικαίωμα έφεσης στο Διοικητικό Δικαστήριο και στη συνέχεια σε όλες τις βαθμίδες που προνοεί η μεταρρύθμιση. Για τον σκοπό αυτό θα ετοιμαστεί έγγραφο του ΠΔΣ, το οποίο θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών.
Περαιτέρω, τονίστηκε, ότι τα Φορολογικά Δικαστήρια πρέπει να στελεχώνονται από δικηγόρους, νομικούς, οι οποίοι θα τυγχάνουν στήριξης από εξειδικευμένους στα θέματα αυτά νομικούς βοηθούς, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται και από άλλα επαγγέλματα.
Τέθηκε, επίσης, το πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε με την αναστολή πληρωμών υπό μορφή προμηθειών στους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους με την εισαγωγή του i-justice και περαιτέρω το ενδεχόμενο της πλήρους ουσιαστικά αποκοπής των προμηθειών αυτών με τη θέσπιση της νομοθεσίας για απλοποίηση του Φόρου Χαρτοσήμων και συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Υπογραμμίστηκε δε ότι τα θέματα αυτά όπως και η ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να απασχολήσουν το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ο ΠΔΣ θα επιδιώξει συναντήσεις το επόμενο διάστημα.
Τέλος, τα δυο μέρη διαβεβαίωσαν για τη συνέχιση της επικοινωνίας για αποτελεσματική διαχείριση και επίλυση των από καιρού εις καιρόν προβλημάτων που ανακύπτουν.
Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος 
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,