Συνάντηση Ανώτατου Δικαστηρίου με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το θέμα της Αναβάθμισης των Κτιριακών Εγκαταστάσεων

Δελτίο Τύπου:

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 διεξήχθη επιτόπου συνάντηση της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Αρχιπρωτοκολλητού και των Προέδρων του Παγκύπριου Δικηγορικού συλλόγου και Δικηγορικών Συλλόγων Λευκωσίας και Κυρηνείας, με θέμα τη συζήτηση των κτιριακών προβλημάτων με τα αρμόδια Υπουργεία και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με σκοπό την εξεύρεση ενδιάμεσων λύσεων μέχρι την περάτωση του Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ήταν κοινή αντίληψη ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας χρήζουν άμεσης επισκευής, βελτίωσης και αναβάθμισης αφού δεν περιποιούν τιμήν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κα Περσεφόνη Παναγή, εξέφρασε την αναγκαιότητα ανέγερσης Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, αίτημα που χρονολογείται από το 1969, και τις έντονες προσπάθειες του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Έπειτα έθεσε επί τάπητος, ως προτεραιότητα των διεργασιών, το θέμα της ασφαλείας και περίφραξης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Επείγει να πραγματοποιηθούν τα έργα πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου και τερματίζεται η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων, το έργο της περίφραξης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου 2022. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου,  Δρ Χρήστος Κληρίδης, ανέφερε συνοπτικά εκ μέρους του Συλλόγου τα πιο καίρια θέματα που επιβαρύνουν τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά, ο Δρ Χρήστος Κληρίδης γνωστοποίησε στους αρμόδιους Υπουργούς τα προβλήματα των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρωνκαι τόνισε την ανάγκη εγκατάστασης ενός αξιόπιστου δικτύου και μιας αρμόζουσας τεχνολογικής υποδομής για την αποτελεσματική διεξαγωγή ακροάσεων εξ αποστάσεως.

Οι Υπουργοί συμμερίστηκαν τις ανησυχίες των αιτούντων και υποσχέθηκαν άμεση έναρξη διαγωνισμού και επίσπευσή των εργασιών που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας. Τέλος, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Στέφη Δράκου, διαβεβαίωσε τους παρευρεθέντες για την άμεση εξέταση των ζητημάτων μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ ζήτησε τη γραπτή κατάθεση των ζητημάτων, ούτως ώστε να αποσταλούν στο Τμήμα Δημοσίων έργων και να τεθούν τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματά. Μετά τη λήξη της συζήτησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς προχώρησαν σε επιθεώρηση των χώρων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,