Κ. Ευσταθίου: Συμμετείχε στην Επ. Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ ως εισηγητής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ.

Ως εισηγητής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο κ. Ευσταθίου συμμετείχε σε συζήτηση, με θέμα τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βενετίας για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.  Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ποινικής δίωξης πολιτικών προσώπων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, με αναφορές στην Ισπανία και την Τουρκία. Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ όσον αφορά στην απομάκρυνση, φίμωση και φυλάκιση μελών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η επίκληση της δήθεν καταπολέμησης της ρητορικής μίσους, όπως οι τουρκικές αρχές την αντιλαμβάνονται, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές συλλήψεις και τις καταχρηστικές ενέργειες τους, που έχουν σιγήσει τις φωνές χιλιάδων αντιφρονούντων, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Την Επιτροπή απασχόλησαν επίσης τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και οι συνέπειες της πανδημίας COVID – 19 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.   

Ανακοινωθέν Τύπου Βουλής των Αντιπροσώπων

Print Friendly, PDF & Email