Ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία – Δείτε τις τοποθετήσεις των κομμάτων

Νεότερη ενημέρωση

Δείτε τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων για τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο :

Τ. Χατζηβασιλείου (ΝΔ): Η Ελλάδα κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματά της

Ιστορικές χαρακτήρισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής Σερρών της ΝΔ, τις δύο συμφωνίες που κυρώνονται σήμερα από τη Βουλή, με τις οποίες για πρώτη φορά η Ελλάδα καθορίζει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Ο εισηγητής έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, που διαπραγματεύτηκε με υπευθυνότητα και γνώμονα την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι με τις δύο συμφωνίες, η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες δεκαετιών, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι εφαρμόζει μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση.

Στο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηβασιλείου κατηγόρησε ευθέως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους υποστηρικτές της συμφωνίας και σε εκείνους που ζητούν στείρα αντιπολίτευση. «Ο κ. Τσίπρας στο Φόρουμ Δελφών ζήτησε συμφωνία με την Αίγυπτο και διευκρίνισε ότι συμφωνεί και με τη μερική οριοθέτηση. Τώρα επιλέγει την υπεκφυγή του “παρών”. Στόχος είναι να εξασφαλίσει την εσωκομματική του ηρεμία. Καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όμως, δεν μπορεί να υπεκφεύγει από μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως είναι αυτά που συζητούμε σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου. «Στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν “παρών”. Τα εθνικά θέματα θέλουν καθαρές θέσεις», τόνισε.

Ο εισηγητής εξήγησε ότι τα δύο κείμενα αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία ασκούν υπεύθυνη και τολμηρή εξωτερική πολιτική, με σιγουριά και αποφασιστικότητα, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική της χώρας. «Ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, οι δύο συμφωνίες εξασφαλίζουν για την Ελλάδα πολύ περισσότερα από εκείνα που ρητά περιγράφουν. Στέλνουν παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ήρεμη δύναμη. Μια δύναμη που δεν επικαλείται απλώς το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά πλέον αποδεικνύει ότι μπορεί να το αξιοποιεί για να κατοχυρώνει στην πράξη τα δικαιώματά της» υπογράμμισε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Γ. Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν ξέρουμε ποια μεθοδολογία ακολουθήθηκε

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι οι δύο συμφωνίες δεν ακολουθούν τον κανόνα της πλήρους επήρειας των νησιών. Ειδικότερα ως προς τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι δεν ξέρουμε τι επήρεια έχουν τα νησιά, δεν ξέρουμε τις γραμμές βάσεις, δεν ξέρουμε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, δεν είναι η μεθοδολογία του δόγματος Μολυβιάτη. Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας εθνικής στρατηγικής και εθνικής ενότητας, την οποία -όπως είπε- αρνήθηκε η κυβέρνηση. Τόνισε πάντως ότι «σας δώσαμε το ελαφρυντικό της αμφιβολίας επιλέγοντας το “παρών” και όχι αρνητική στάση απέναντι στη συμφωνία αυτή, ούτως ώστε να είχατε τη δυνατότητα να δώσετε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Γιατί αποδεχόμαστε ότι εάν ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής, πράγματι μπορεί να διεμβολίσει η σύμβαση με την Αίγυπτο το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά δεν ακυρώνει αυτόματα τη συμφωνία. Όπως προσέθεσε, οι στιγμές είναι ιστορικές:

«Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει πράγματι λάβει νέες ποιοτικά πρωτόγνωρες διαστάσεις. Κι ο καθένας από εμάς ως εκπρόσωπος του έθνους έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί απέναντι στις ιστορικές αυτές προκλήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία, ώστε ο καθένας ατομικά και κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες της και να αντιμετωπίσει την ιστορία. Εμείς θα το κάνουμε με το αίσθημα πατριωτικής ευθύνης που πάντα μας χαρακτήριζε».

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Τηρούμε υπεύθυνη και πατριωτική στάση

Στη θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής στα νομοσχέδια κύρωσης των συμφωνιών αναφέρθηκε ο εισηγητής του κόμματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Η υπεύθυνη στάση μας με τις προτάσεις που καταθέτουμε για να συμπεριληφθούν στην κύρωση, εκπορεύονται από τον πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας και τη σταθερή επιδίωξή μας για τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Αφού σημείωσε ότι θεωρεί επαρκή τη συμφωνία με την Ιταλία, για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι πρέπει να περιλαμβάνει την εξής δήλωση του υπουργού Εξωτερικών:

Πρώτον ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι τμηματική και όπως προβλέπει η σύμβαση θα υπάρξει συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της μεταξύ τους οριοθέτησης τόσο από το σημείο Ε δυτικώς μέχρι τα όρια της λιβυκής ΑΟΖ, όσο και από το σημείο Α ανατολικώς μέχρι τα σύνορα της γειτονικής ΑΟΖ και δεύτερον, η πλήρης επήρεια της Κρήτης, των παρακείμενων σ’ αυτήν νησίδων και της Ρόδου που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύνολό τους στο οριοθετούμενο τμήμα της ΑΟΖ μεταξύ του 26ου και 28ου μεσημβρινού θα τεθεί προς υπολογισμό στη μελλοντική οριοθέτηση δυτικά του 26ου μεσημβρινού και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού μαζί με την πλήρη επήρεια όλων των νήσων του συμπλέγματος Καστελόριζου στην περιοχή αυτή.

Γ. Μαρίνος (ΚΚΕ): Αυτός που κερδίζει είναι τα ενεργειακά μονοπώλια

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς «με πρωτοβουλία των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθείται η γενικότερη διευθέτηση στην περιοχή, που μέρος της είναι η συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και η διχοτόμηση της Κύπρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου συμβιβασμού των αστικών τάξεων». Επίσης ότι οι συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο «υπηρετούν ή διευκολύνουν τον μεγάλο συμβιβασμό […] Οι πανηγυρισμοί έχουν κοντά πόδια. Οριοθέτηση ΑΟΖ έκανε η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και άλλα κράτη, αλλά αυτός που κερδίζει είναι τα ενεργειακά μονοπώλια και χαμένοι είναι οι λαοί που μπαίνουν σε περιπέτειες, γιατί αυτή είναι η καπιταλιστική ζούγκλα», σημείωσε ο κ. Μαρίνος

Α. Μυλωνάκης (Ελληνική Λύση): Καταψηφίζουμε τις συμφωνίες 

Εγκληματική χαρακτήρισε την κύρωση των συμφωνιών ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, καθώς, όπως είπε στη συμφωνία με την Ιταλία η μέση γραμμή εξαφανίστηκε, ενώ στη συμφωνία με την Αίγυπτο εξαφανίζεται το σύμπλεγμα της Μεγίστης και δίδεται μερική επήρεια σε μεγάλα νησιά μας. Πολύ φοβάμαι ότι θα έρθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό των Τούρκων, οι οποίοι αντί να φύγουν από την περιοχή, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, παραμένουν» είπε ο κ. Μυλωνάκης ο οποίος πρότεινε «άμεσα να γίνει μια σύγκληση των πολιτικών αρχηγών».

Σ. Σακοράφα (ΜέΡΑ25): Βιώσιμη λύση μόνο μέσω περιφερειακής διάσκεψης 

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, είπε ότι και οι δύο αυτές συμφωνίες δεν θα είχαν υπογραφεί εάν δεν είχε προηγηθεί το «διαβόητο» μνημόνιο Ερντογάν-Σαράτζ. «Ο αντανακλαστικός χαρακτήρας των συμφωνιών καθορίζει και τις ατέλειες του περιεχομένου τους […] Στις δύο συμφωνίες δεν τηρείται ο κανόνας της πλήρους επήρειας των νησιών». Όπως υπογράμμισε η κ. Σακοράφα, «μια βιώσιμη λύση, με ασφάλεια και προοπτική, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω μιας περιφερειακής διεθνούς διάσκεψης όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, με αντικείμενο τη διευθέτηση των ορίων ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών». Μια τέτοια διεθνής διάσκεψη θα απαλλάξει την περιοχή από πολυετείς διακρατικές συγκρούσεις και πολιτικά παίγνια, με αδιέξοδες διπλωματικές επιπλοκές, μεθοδεύσεις θερμών επεισοδίων και πολεμικές εντάσεις. Ταυτόχρονα, δε, ακυρώνει αυτόματα την ιδιοτελή επεμβατική διάθεση οποιασδήποτε τρίτης χώρας. 

Διαβάστε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο

—————————————————————————————————————————————

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αναφορικά με τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε δίκαιες και επωφελείς και τις δύο συμφωνίες καλώντας τα κόμματα να τις υπερψηφίσουν. «Για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ με πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο και με το δίκιο της θάλασσας. Οι δύο αυτές ζώνες υπολογίζονται σε 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Ιταλία και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Αίγυπτο. Το συνολικό αποτέλεσμα και των δύο συμφωνιών κρίνεται από την Κυβέρνηση ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Συνδυάζει την επέκταση των ζωνών που θα ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα με την νομική κατοχύρωση των παγίων θέσεων της χώρας ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων» είπε.

«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως το απαραίτητο στις δυσχερείς στιγμές που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει την νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρις», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία με την Ιταλία ενώ σε αυτήν με την Αίγυπτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσει «παρών». Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,