Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός – Γραμμή βοήθειας για Κύπριους πολίτες και επαναπατρισμός

Φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, το οποίο βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, εξερράγη το απόγευμα της Τρίτης, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και τεράστιες ζημιές. Η έκρήξεις που σημειώθηκαν ήταν τόσο ισχυρές που έγιναν αισθητές και στην Κύπρο. Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν και στην πρεσβεία της Κύπρου, η οποία βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, στη γειτονική χώρα του Λιβάνου, σύμφωνα με τον Yπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος καλεί όλους τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στη Βηρυτό να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

«Είναι σημαντικό οι Κύπριοι που βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν στην πλατφόρμα connecttocy. Στην πλατφόρμα υπάρχουν 34 άτομα που επικοινωνήσαμε μαζί του, για να δούμε ότι είναι καλά. Είναι σημαντικό να εγγραφούν όλοι. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες και αν χρειαστεί θα γίνει πτήση επαναπατρισμού για τους συμπατριώτες μας που θέλουν να επιτρέψουν. Η πλειοψηφία των Κυπρίων ζουν μόνιμα στον Λίβανο, όμως αν θέλουν να επιστρέψουν θα βρούμε τρόπο να το πράξουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε επίσης πως η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα να δεχθεί τραυματίες ή να αποστείλει ιατρικό προσωπικό. «Εμείς θα μαζέψουμε την όποια βοήθεια, όμως την ίδια στιγμή θα περιμένουμε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου να μας πει τι χρειάζεται και η Κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη χώρα. Ως Κύπρος ζητήσαμε γραπτώς από την Ε.Ε. να στηρίξει την νέα κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει προγραμματιστελι ναυλωμένη πτήση άμεσης επιστροφής Κυπρίων πολίτων και νόμιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Λίβανο στις 6 Αυγούστου 2020. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως εγγραφούν (εάν δεν έχουν ήδη εγγραφεί) στην πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy έως 05/08/2020, ώρα 22:00 τοπική, δηλώνοντας την επιθυμία τους για επιστροφή στην Κύπρο ή διαφορετικά να επικοινωνήσουν στο 22801000 (09:00-16:00). Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο www.cyprusflightpass.gov.cy όπως και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο.

Δείτε επίσης:

Τα συλλυπητήρια του στην Κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα στις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις εκρήξεις, εξέφρασε, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

Ο Πρόεδρος της Βουλής μέσω του προσωπικού του λογαριασμού εξέφρασε την ετοιμότητα για στήριξη με κάθε τρόπο του “φίλου λαού” του Λιβάνου:

Η Αστυνομία της Κύπρου είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί στον λαό του Λιβάνου, αναφέρει και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Twitter.

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης:


Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,