Σε ισχύ οι νέοι κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση των αγαθών σε ολόκληρη την ΕΕ

Την Κυριακή, άρχισαν να ισχύουν νέοι κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση των αγαθών σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι θα καταστήσουν πιο γρήγορο, απλούστερο και ευκολότερο για τις εταιρείες, ιδίως τις ΜΜΕ, να πωλούν τα προϊόντα τους σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην ενίσχυση της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης της ΕΕ που επιτρέπει στα προϊόντα να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ενιαίας αγοράς, εάν κυκλοφορούν νόμιμα σε μία χώρα της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν μια εθελοντική δήλωση αμοιβαίας αναγνώρισης για να δείξουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές ότι τα προϊόντα τους διατίθενται νόμιμα σε άλλο Κ-Μ. Όταν οι εταιρείες στερούνται ή περιορίζονται την πρόσβαση στην αγορά για τα προϊόντα τους, μπορούν να αμφισβητήσουν τέτοιες αποφάσεις χρησιμοποιώντας μια φιλική προς τις επιχειρήσεις διαδικασία στο SOLVIT, το δίκτυο επίλυσης προβλημάτων της Κομισιόν.

Επιπλέον η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το σύνολο των γεωργικών προϊόντων διατροφής και ποτών των οποίων τα ονόματα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “Γεωγραφικές ενδείξεις”(ΓΕ) αντιπροσωπεύουν αξία πώλησης σχεδόν 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Κομισιόν. Η μελέτη, που βασίζεται σε ονόματα προϊόντων που προστατεύονται από συστήματα ποιότητας της ΕΕ σε όλα τα Κ-Μ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αξία πωλήσεων ενός προϊόντος με προστατευμένη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από αυτή για παρόμοια προϊόντα χωρίς πιστοποίηση.

Στον κατάλογο περισσότερων από 1.470 προϊόντων που έχουν ήδη λάβει τέτοια προστασία, η Κομισιόν προσθέτει σήμερα το ουγγρικό τυρί “Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt”. Αυτή η νέα προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη είναι ένα αλατισμένο, πορώδες τυρί φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα και είναι γνωστό για την έντονη αρωματική του μυρωδιά και γεύση λόγω της μοναδικής ωρίμανσης χλωρίδας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,