Σε 4 με 5 χρόνια θα λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα Δικαστήρια, δηλώνουν Πρόεδρος Βουλής και Πρόεδρος Ανώτατου

Σε ένα διάστημα τεσσάρων με πέντε χρόνων και με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που ψήφισε η Βουλή, το πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τη θέση αυτή εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντώνης Λάτσιος και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε συνάντηση που είχαν στο Ανώτατο. Εξέφρασαν, επίσης, την ετοιμότητα για συνεργασία για την ορθή υλοποίηση της μεταρρύθμισης, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Σε δηλώσεις της, η κ. Δημητρίου είπε πως ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση με απόλυτο σεβασμό προς τον ρόλο και τον θεσμό του Ανώτατου Δικαστηρίου και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του για τη φιλοξενία. «Μαζί πρέπει να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα, αυτό τον μεγάλο εκσυγχρονισμό που χρειάζεται ο τομέας της δικαιοσύνης», είπε και σημείωσε πως ήδη η Βουλή έχει προχωρήσει με νομοθετική και συνταγματική ρύθμιση για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν με στόχο η δικαιοσύνη να είναι άμεση και αποτελεσματική, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και στους θεσμούς.

Η κ. Δημητρίου είπε αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σήμερα, ότι δηλαδή «με σεβασμό ο ένας στο ρόλο του άλλου, μαζί θα εργαστούμε για όλα αυτά, τα οποία πρέπει να γίνουν, θα συζητήσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε και βεβαίως θα πορευτούμε από κοινού».

«Άμεση δικαιοσύνη για τον πολίτη, για την ίδια τη Δημοκρατία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να προστατεύσουμε το κράτος Δικαίου το οποίο υπηρετούμε,», είπε η κ. Δημητρίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Βουλή και Ανώτατο θα συνεχίσουν αυτή την πολύ στενή και ουσιαστική συνεργασία.

Ερωτηθείσα πώς μπορούν να συνεργαστούν για να επιφέρουν ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η κ. Δημητρίου είπε πως αυτός είναι ο σκοπός των νομοθετημάτων, τα οποία έχουν θεσπιστεί από τη Βουλή μετά από τη συζήτηση με το Ανώτατο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλων των ζητημάτων και των κενών που υπάρχουν στο δικαστικό σύστημα.

Πρόσθεσε πως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ήταν και είναι πολύ χρονοβόρο και γι αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση βελτιστοποίησης των διαδικασιών. «Αυτό θα γίνει με το καινούριο πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί, έχει εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η εφαρμογή θα προχωρήσει όπως πρέπει και όπως ορίζεται.

Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε πως αν προχωρήσει η διαδικασία με το πλαίσιο που έχει εγκριθεί θα μπορούμε να μιλούμε για ταχύτερη δικαιοσύνη, κάτι που αναμένουν από εμάς οι πολίτες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ανώτατου Αντώνης Λιάτσος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής, σημειώνοντας πως αποτελεί για το Ανώτατο μεγάλη τιμή, επιβεβαιώνοντας πως αυτή είναι όντως η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Βουλής επισκέπτεται το Ανώτατο Δικαστήριο, σε μια πολύ κρίσιμη μάλιστα, εποχή, η οποία σηματοδοτεί την υλοποίηση των όσων οι μεταρρυθμιστικοί Νόμοι προβλέπουν.

Ο κ. Λάτσιος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Ανώτατο θα έχει τη στήριξη της Βουλής σε ό,τι χρειαστεί και διαβεβαίωσε την κοινωνία ότι θα ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο που τους έχει αναθέσει.

Ο κ. Λάτσιος είπε πως Ανώτατο και Βουλή θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια της διαφορετικής συνταγματικής γραμμής που καθορίζει και σηματοδοτεί την κάθε εξουσία και σημείωσε πως οι επισκέψεις και ο διάλογος είναι απαραίτητος με μόνη προϋπόθεση η διαχωριστική γραμμή που προνοεί το σύνταγμα για την κάθε εξουσία να διατηρείται.

Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, ο κ. Λάτσιος είπε πως ο στόχος είναι η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων των πολιτών.

«Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε αρχικά με βασικό στόχο να περιοριστεί το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων γιατί όλοι συμφωνούμε και είναι κοινή διαπίστωση ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο δεν έχει άλλο πρόβλημα, ούτε ποιότητας ούτε διαφθοράς», είπε και σημείωσε πως το πρόβλημα των καθυστερήσεων προήλθε από διάφορους παράγοντες και όχι μόνο από τα ίδια τα Δικαστήρια.

Τόνισε τέλος ότι η μεταρρύθμιση αναμένεται να βοηθήσει και σε ένα διάστημα τεσσάρων με πέντε χρόνων θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις καθυστερημένες υποθέσεις.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,