Ψηφίστηκε ο εναρμονιστικός νόμος για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται η κείμενη νομοθεσία για την Αρχή  Λιμένων με εισαγωγή διατάξεων που αποσκοπούν στην  εφαρμογή των άρθρων 16, 17 και  19  του  «Κανονισμού  (ΕΕ)  2017/352  για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών  κανόνων  για  τη  χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση για την αργοπορία που επέδειξε στην κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και τα κενά, λάθη και παραλείψεις, όπως υποστήριξαν, που περιείχε το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε αφορά συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ευρωπαϊκό δίκαιο που έπρεπε να είχε γίνει τον Μάρτη του 2019.

Πρόσθεσε πως αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε προειδοποιητική επιστολή, κατατέθηκε στη Βουλή δύο χρόνια μετά το νομοσχέδιο, στο οποίο η Βουλή εντόπισε λάθη και παραλείψεις.

Ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών κατατέθηκαν σωρεία ερωτήσεων και παρατηρήθηκε, όπως είπε, αμηχανία των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Περαιτέρω ο κ. Κώστα εξέφρασε την άποψη πως αν το κείμενο του νομοσχεδίου ως κατατέθηκε περνούσε χωρίς τη δέουσα μελέτη από την Επιτροπή Μεταφορών, ενδεχομένως η Δημοκρατία να βρισκόταν ενώπιον αγωγών εκατομμυρίων.

Απηύθυνε νέα έκκληση προς την εκτελεστική εξουσία να σταματήσει την κοροϊδία, όπως ανέφερε, προς τη Βουλή επειδή όπως ανέφερε, η Βουλή θα εξετάζει δεόντως του εναρμονιστικούς νόμους και αν επιβληθεί πρόστιμο στη Δημοκρατία, αυτό δεν θα πρέπει να το πληρώσει ο φορολογούμενος αλλά όσοι ευθύνονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε την άποψη ότι ήταν ευτύχημα που ο κ. Κώστας, ως πιο έμπειρος Βουλευτής, εργάστηκε σκληρά για να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας συμφώνησε με τον κ. Κώστα, παρατηρώντας ότι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ  περιέγραψε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Πρόσθεσε πως  αν ο κ. Κώστα δεν ήταν προσεκτικός, η Βουλή θα ψήφιζε ένα ελαττωματικό νόμο, για τον οποίο στη συνέχεια θα ήταν υπόλογη. Δήλωσε  επίσης ότι η Επιτροπή  Μεταφορών δεν θα αποδεχθεί  ανάλογες καθυστερήσεις, αλλά θα επιστρέφει τα νομοσχέδια στην εκτελεστική εξουσία.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου κάλεσε τους αντιπολιτευόμενους Βουλευτές να μην ξεχνούν τη μεταρρύθμιση που έγινε στα λιμάνια που προκάλεσε καθυστερήσεις στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η νομοθετική εξουσία θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει την εκτελεστική εξουσία σε καταστάσεις όπου πρέπει να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας που προήδρευσε της συνεδρίας της Ολομέλειας είπε πως το Υπουργείο Μεταφορών και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν εξηγήσεις για τα όσα ανέφεραν οι Βουλευτές και ζήτησε από την Κυβέρνηση να τερματίσει το σύνηθες φαινόμενο των καθυστερήσεων.

Κατάλογοι θέσεων εισδοχής

Επίσης η Ολομέλεια της Βουλής με ομόφωνη απόφαση της ενέκρινε τους καταλόγους θέσεων εισδοχής που ζήτησε η Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ενέκρινε τον κατάλογο θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την  Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις  οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο  σχολής  μέσης  παιδείας  ή  δίπλωμα  τριετούς μεταλυκειακού  κύκλου  σπουδών  και  για  την  πλήρωση των οποίων διεξάγεται γραπτή εξέταση από την Ειδική Επιτροπή, δυνάμει των διατάξεων  των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων

Ενέκρινε επίσης τον κατάλογο θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες  απαιτείται  ως  βασικό  προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν και για την  πλήρωση  των  οποίων  διεξάγεται  γραπτή εξέταση  από  την  Ειδική  Επιτροπή  και τον κατάλογο θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία  για  τις  οποίες  απαιτείται  ως  βασικό  προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν, των  οποίων  η  αρχική  κλίμακα  δεν  υπερβαίνει  την  Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου  και  για  την  πλήρωση  των  οποίων  θα  διεξάγεται  ειδική  γραπτή  εξέταση  από  τις  οικίες  Συμβουλευτικές Επιτροπές, αλλά η αξιολόγηση για επιλογή γίνεται με βάση τα ίδια κριτήρια,  που καθορίζονται στους περί  Αξιολόγησης  Υποψηφίων  για  Διορισμό  στη  Δημόσια Υπηρεσία Νόμους.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,