Η Ολομέλεια της Βουλής με 43 ψήφους υπέρ και 5 αποχές τροποποίησε τον περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμο, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας να συμπληρώσουν την απαιτούμενη για την ειδικότητα τους ειδική σειρά μαθημάτων για την περίοδο 2020-2021, η διοργάνωση της οποίας υπέστη αλλαγές λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.
Ειδικότερα, αυτοί οι υποψήφιοι καθηγητές εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία την ειδική αυτή σειρά μαθημάτων μέχρι τις 24 Μαρτίου 2021, θα μπορέσουν να ενταχθούν στους σχετικούς πίνακες διοριστέων ή διορισίμων, αφού υποβάλουν πριν το τέλος Μαρτίου αίτηση στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Στην έκθεση της Επιτροπής Παιδείας προς την Ολομέλεια της Βουλής διευκρινίζεται ότι ο σκοπός του νόμου είναι οι επιτυχόντες υποψήφιοι εκπαιδευτικοί στις γραπτές εξετάσεις του Νοεμβρίου 2019 για το μάθημα Σχεδιασμός και Τεχνολογία να μπορέσουν να ενταχθούν στους σχετικούς πίνακες διορισίμων, παρ’ όλο που δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσουν τα ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την ένταξη τους στους εν λόγω πίνακες για σκοπούς διορισμού τους.
Προστίθεται ότι λόγω της πανδημίας COVID-19 και των αλλαγών που επήλθαν στη διοργάνωση των ειδικών μαθημάτων, αυτοί οι υποψήφιοι καθηγητές που δεν ολοκλήρωσαν τα εν λόγω μαθήματα θα μπορέσουν με την προτεινόμενη ρύθμιση να ενταχθούν στους σχετικούς πίνακες διορισίμων για σκοπούς διορισμού τους, νοουμένου ότι θα ολοκληρώσουν την επιμόρφωσή τους μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο νόμος διαμορφώθηκε μετά από νηφάλια συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας. Ανέφερε πως δικαιώνει υποψηφίους που έχουν περάσει τις εξετάσεις και δεν τους προσφέρθηκαν τα μαθήματα. Ανέφερε επίσης πως με τη ρύθμιση θα προκληθεί ανακατάταξη στους καταλόγους και για αυτό η εκτελεστική εξουσία καλείται να βρει λύσεις ώστε να μην αδικηθεί κανένας. Δήλωσε επίσης ότι ψηφίζουμε ένα νόμο “στεναχωρημένοι και όχι αφελείς”.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως η Βουλή διορθώνει το λάθος του Υπουργείου Παιδείας που άφησε αυτούς που πέρασαν εξετάσει το 2019 χωρίς τα μαθήματα προϋπηρεσιακής κατάρτισης. Πρόσθεσε ότι η Βουλή προσπαθεί να διορθώσει την αδικία, αλλά δεν πρόκειται για την ιδεατή λύση. Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει με προβληματισμό επειδή υπό τις περιστάσεις είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου λέγοντας και αυτός ότι η Βουλή διορθώνει λάθος του Υπουργείου σε βάρος του δικαιώματος εκπαιδευτικών μετά από τις εξετάσεις να εγγραφούν στον κατάλογο διορισίμων, διατύπωσε τη θέση ότι θα έπρεπε το Υπουργείο με νομοσχέδιο να διορθώσει το λάθος του.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε την άποψη ότι οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας βοούν. Πρόσθεσε ότι ο νόμος πιθανό να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες της συνταγματικότητας, καθώς διαταράσσει κεκτημένο δικαίωμα αυτών που βρίσκονται στον κατάλογο διοριστέων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να κατισχύσει το δικαίωμα στην ισονομία και την ισοπολιτεία των νέων που θα εγγραφούν.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την άποψη ότι εφαρμόζεται μια λύση που δημιουργεί μια άλλη αδικία. «Θα βάλουμε δύο ομάδες υποψηφίων τη μία απέναντι στην άλλη», παρατήρησε προσθέτοντας ότι η νομική υπηρεσία απέφυγε να τοποθετηθεί στην πρόταση νόμου. Λέγοντας ότι μπορεί να είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, πρόσθεσε πως η Αλληλεγγύη θα απέχει από αυτή τη διαδικασία.
Πηγή : ΚΥΠΕ