Πρώτη συνάντηση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων με τα σημεία επαφής για θέματα ισότητας των Υπουργείων και Υφυπουργείων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η πρώτη συνάντηση της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου με τα σημεία επαφής σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, με στόχο την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην κρατική μηχανή. Τα σημεία επαφής ορίστηκαν μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 8 Μαρτίου 2023, και αποτελούν τη διυπουργική επιτροπή της οποίας προεδρεύει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Επίτροπος παρουσίασε την αποστολή και τις προτεραιότητες του Γραφείου της τονίζοντας πως η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Μόνο μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας και μέσα από ολιστικές, οριζόντιες δράσεις, υπογράμμισε, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Η κα Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα αυτής της ευρείας συνεργασίας και της διαβούλευσης με όλους τους φορείς, στη βάση και των διεθνών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι η νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων. Θα περιλαμβάνει, τόνισε, στοχευμένες και εφαρμόσιμες δράσεις οι οποίες θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές έτσι ώστε να εμπεδωθεί η κουλτούρα της έμφυλης ισότητας.

Παραθέτοντας στη συνέχεια στοιχεία για την κατάσταση στον τομέα ισότητας των φύλων στην Κύπρο, σημείωσε ότι σύμφωνα με το Global Gender Gap Report (2022), η Κύπρος βρίσκεται στην 106η θέση (από 146 χώρες) ενώ κατατάσσεται 22η (από 27 χώρες) στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε, καταδεικνύουν ότι τα θέματα ισότητας χρήζουν επειγόντως βελτίωσης.

Αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό των σημείων επαφής, η Επίτροπος είπε ότι αυτή αντανακλά τη σημασία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αποδίδουν στα θέματα ισότητας των φύλων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με όλους και όλες τους/τις Υπουργούς και Υφυπουργούς μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κατά τις οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων για συνεργασία με το Γραφείο της, έτσι ώστε η ισότητα των φύλων να επιτευχθεί σε όλους τους τομείς της ζωής στη χώρα μας.

Απευθυνόμενη στους/στις εκπροσώπους των Υπουργείων και Υφυπουργείων, είπε ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την αφετηρία για μετατροπή των λόγων σε πράξεις. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται και οι δράσεις που αναλαμβάνονται εκ μέρους του Κράτους, τόνισε,θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις διαφορετικές ανάγκες αντρών και γυναικών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές πιο αποτελεσματικά και κυρίως ισότιμα. Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενη στα σημεία επαφής, πρόσθεσε: «Η συμβολή σας ως σημεία επαφής αποτελεί κλειδί για την επίτευξη του στόχου μας και σας διαβεβαιώ ότι η στήριξη του Γραφείου μου στο έργο σας θα είναι πλήρης και αδιάλειπτη».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων και Υφυπουργείων έθεσαν ερωτήματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας και συντονισμό τους και έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για πρακτικά θέματα. Η Επίτροπος ενημέρωσε, τέλος, ότι η επόμενη συνάντηση των σημείων επαφής με το Γραφείο της θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στο πλαίσιο της ευρύτερης διαβούλευσης, θα ακολουθήσουν κοινές συναντήσεις τους με την κοινωνία των πολιτών και τους κοινωνικούς εταίρους.

πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: