Θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας στην πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου – Δείτε την πρόταση


Την ανάγκη έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης για τη φύλαξη/κατάψυξη ωαρίων των γυναικών, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, καθώς και τον κίνδυνο μετεξέλιξης της δωρεάς γυναικείων ωαρίων σε εμπόριο, συζήτησε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, χαιρέτισε για ακόμη μια φορά την αναθεώρηση του Σχεδίου Επιδότησης για αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση ύψους €2000 για τη διαδικασία φύλαξης των ωαρίων για ιδίαν χρήση και ανέφερε ότι τώρα είναι η ώρα για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των γυναικών για αυτή την επιλογή. Επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, όπως γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει. Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, η κ. Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως η όλη διαδικασία φύλαξης ωαρίων για τις καρκινοπαθείς γίνεται δωρεάν, καθώς επίσης και η διαδικασία φύλαξης σπέρματος για τους καρκινοπαθείς άνδρες. Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία ή λόγω σοβαρών ασθενειών, συνεπώς η κατάψυξη ωαρίων σε σχετικά νεαρή αναπαραγωγική ηλικία, θα εξασφαλίσει σίγουρα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας στην Κύπρο. Στο πιο πάνω πλαίσιο, η κ. Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως γίνεται η ενημέρωση των γυναικών για την εν λόγω επιλογή, σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που πρέπει να ετοιμαστούν, και σε επίπεδο κρατικών φορέων ως μια παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης και όχι διαφήμισης του θέματος.

Χαιρέτισε, παράλληλα, την άμεση ανταπόκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και τη θετική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επιπρόσθετα, για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση της φύλαξης των ωαρίων, η κ. Ορφανίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές ποινές στην υφιστάμενη νομοθεσία που αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Χαιρέτισε, επίσης, τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας στην πρόταση της για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στα πλαίσια της οποίας δύναται να βελτιωθούν πρόνοιες σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά Κούτρα, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας αφού ανέφερε ότι το ζήτημα της ενημέρωσης των γυναικών για τη δυνατότητα που υπάρχει για φύλαξη/κατάψυξη ωραρίων και τον κίνδυνο μετεξέλιξης της δωρεάς γυναικείων ωαρίων σε εμπόριο συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από θέμα, που ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε ότι στη συζήτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την ετοιμασία καμπάνιας ενημέρωσης των γυναικών καθώς και την εξέλιξη της συμπερίληψης των μονήρων γυναικών στο σχέδιο επιχορήγησης της εξωσωματικής γονιμοποίησης του Υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια καθολική ενημέρωση για τη διαδικασία φύλαξης/κατάψυξης ωαρίων και την οικονομική στήριξη των ατόμων που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία ένεκα ζητημάτων υγείας ή ηλικίας που προκύπτουν.

Η κ. Κουκουμα ανέφερε περαιτέρω ότι το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα πρέπει να επαγρυπνούν για περιπτώσεις στις οποίες εταιρείες προσφέρουν επιδότηση της κρυοσυντήρησης ωαρίων σε μια προσπάθεια να παρέμβουν στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων τους. Δεν πρέπει η δυνατότητα που υπάρχει ένεκα της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας να αφεθεί να αποτελέσει μελλοντικά ακόμη ένα μοχλό εργοδοτικής αυθαιρεσίας και πίεσης προς τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, είπε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι αναφέρεται σε φαινόμενα που ήδη καταγράφονται στο εξωτερικό. Η κ. Κουκουμά αναφερόμενη στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για οικονομική στήριξη και των μονηρών γυναικών για εξωσωματική γονιμοποίηση, παρατήρησε ότι αυτή έγινε δεκτή εν μέσω πανηγυρισμών από Βουλευτές του ΔΗΣΥ, και υπενθύμισε, όπως είπε, τόσο η ίδια όσο και άλλοι προσκεκλημένοι στην Επιτροπή ότι είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ που είχε ενστάσεις για τη δυνατότητα μονηρών γυναικών να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση επικαλούμενη μάλιστα ως κίνδυνο τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από ομόφυλα ζευγάρια. Σχολίασε ακόμη τη προσέλκυση νεαρών γυναικών από εταιρείες κρυοσυντήρησης. Δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί αυτό αλλά ο τρόπος προσέλκυσης γυναικών ως δότριες, η απουσία ενός κεντρικού μητρώου στο οποίο να καταγράφονται οι δότριες και οι καμπάνιες/διαφημίσεις σε πανεπιστήμια και φοιτητικά στέκια στις οποίες μπαίνει σε πρώτο πλάνο η «αποζημίωση» των 1000 ευρώ για τη δωρεά ωαρίων μάς προβληματίζουν έντονα, είπε τέλος η κ. Κουκουμά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email