Προσηλωμένη η Κομισιόν σε θέματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, λέει η Γιούροβα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως προσηλωμένη στο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της ΕΕ για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα.

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση για τον κίνδυνο διακρίσεων στην Ουγγαρία και την κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η κ. Γιούροβα είπε πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να σέβονται απόλυτα τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ανέφερε πως αρκετές πράξεις που υιοθετήθηκαν στις 15 Ιουνίου 2021 από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επιβάλλουν διακρίσεις τις βάρος ανθρώπων λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους και αντίκεινται στην αξιοπρέπεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε όσον αφορά τις αξίες αυτές», υπογράμμισε, και σημείωσε πως οι νομοθετικές αυτές πράξεις δημιουργούν ανησυχίες σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ στην Ουγγαρία.

Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Υπογράμμισε πως «δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μέτρα σύμφωνα με τον ρόλο μας ως θεματοφύλακες των Συνθηκών» και πως «η Επιτροπή θα φροντίσει να διασφαλίζονται απολύτως τα δικαιώματα όλων των πολιτών».

Η κ. Γιούροβα επεσήμανε, περαιτέρω, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η κατάσταση στην Πολωνία και την Ουγγαρία δεν βελτιώνεται αλλά νέες εξελίξεις οδηγούν σε περαιτέρω ανησυχίες.

«Όσον αφορά την Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν έχουν διασκεδαστεί», ανέφερε.

Για την Ουγγαρία είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανησυχίες όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και άλλων θεσμών, τα δικαιώματα των δικαστών, τη διαφθορά, τη σύγκρουση συμφερόντων, την ελευθερία του λόγου και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.

Επίσης έχει ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, που συνδέεται με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι εθνικοί κανόνες παραβιάζουν τους ενωσιακούς στον τομέα αυτό, καθώς και όσον αφορά τα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και τα δικαιώματα αιτούντων άσυλο. Ακόμη όσον αφορά τα άτομα ΛΟΑΔΜΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Διεμφυλικοί, Μεσοφυλικοί, Intersexual) και την πρόσφατη ουγγρική νομοθεσία, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ανοικτή σε διάλογο με τις ουγγρικές και πολωνικές αρχές

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Άντζε Λόγκαρ, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτού του εξαμήνου της ΕΕ, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε πως δεν υπάρχει χώρος για ομοφοβία στην ΕΕ.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις ή μίσος. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ είναι ίσοι και θα  ζήσουν ελεύθεροι όπως το επιθυμούν ανάλογα με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το θρήσκευμά τους, το φύλο τους κ.ο.κ. Θα πρέπει να υπάρχει αποδοχή και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών», υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως το Συμβούλιο θα τηρήσει το κράτος δικαίου και θα προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα.

«Η Σλοβενική Προεδρία θα συνεχίσει τον διάλογο για το κράτος δικαίου. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση», ανέφερε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,