Προειδοποιήσεις Προέδρου Επ. Προϋπολογισμού ΕΚ για ανάγκη αποφάσεων για ΠΔΠ και Ταμείο Ανάκαμψης

Το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την συνομολόγηση ενός μέσου για την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο Γιόχαν Βαν Όβερτβελτ, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου και νυν επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεξηγώντας στον Τύπο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της περασμένης Παρασκευής, για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων Ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού εξήγησε αναλυτικά ότι “όλοι αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε αργά και σταδιακά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία” και “το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε στο πώς θα συνδυάσουμε αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”, σε σχέση με το μέσο απάντησης της ΕΕ. “Τώρα είναι η ώρα  των αποφάσεων”, δήλωσε. “Αν δεν σταματήσουμε την ύφεση στις ράγες, τότε θα έχουμε μπροστά μας αργότερα έναν νέο χρηματοπιστωτικό τυφώνα”, σημείωσε ο Γιόχαν Βαν Οβερβέλτ, προειδοποιώντας ότι και άλλες τρίτες χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας θα περιέλθουν σε δεινή οικονομική θέση, κάτι που θα προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις στην ΕΕ. Ο Γ.Βαν Οβερβέλτ προειδοποίησε ότι το εταιρικό χρέος έχει αυξηθεί, η πανδημία έχει επιπτώσεις στο αξιόχρεο των επιχειρήσεων και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και πως “πλέον όλα τα χαρτιά είναι στο τραπέζι” και “όλοι ξέρουν τα ρίσκα”.

“Τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις”, σημείωσε και τόνισε ότι “αν όχι σε έξι μήνες θα είμαστε χειρότερα”.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ποσό επικεφαλίδα των 2 τρισ. Ευρώ που ζητά το ΕΚ, δεν είναι αυστηρά προσδιορισμένο. Εξήγησε δε ότι ήδη έχουμε 1 τρισ. Ευρώ από την παρέμβαση της ΕΚΤ, 540 δισ. Ευρώ από τις αποφάσεις του Eurogroup και άλλα 500 δισ. Ευρώ τώρα από τη γαλλογερμανική πρόταση. “Δεν είναι ξεκάθαρο τι περιλαμβάνεται στον υπολογισμό της πρότασης του ΕΚ”, διευκρίνισε.

Ξεκαθάρισε δε ότι η άποψη των χωρών που επιθυμούν μια πιο λιτή προσέγγιση, πρέπει να είναι και αυτή σεβαστή, καθώς και αυτές οι χώρες είναι Δημοκρατίες και στην ΕΕ η διαδικασία είναι διαδικασία διαλόγου, επιχειρημάτων και σύνθεσης. Ωστόσο επέμεινε στη διάσταση της πίεσης του χρόνου. O Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού απευθύνθηκε στον Τύπο σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,