Πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως η ενημέρωση για το Yγειονομικό Πρωτόκολλο στα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μαΐου, η εξ αποστάσεως ενημερωτική – επιμορφωτική τηλεσυνάντηση για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19, με την ευκαιρία της συνέχισης της φοίτησης των μαθητών/τριών στα σχολεία προς ενημέρωση των διευθυντών – διευθυντριών Γυμνασίων και Εσπερινών Σχολών. 

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας :

Η τηλεσυνάντηση είχε ως στόχο την επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών των σχολείων για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί  από την Πέμπτη 21 Μαΐου και περιέλαβε παρουσίαση από την δρα Ζωή – Δωροθέα Πανά, Λέκτορα Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και άλλα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων. Την τηλεδιάσκεψη χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  κ. Πρόδρομος Προδρόμου.  

Ο Υπουργός στην αρχή της διάσκεψης αφού ευχαρίστησε όλους και όλες για τη συμμετοχή εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους  προς την Πολιτεία, στον τόπο μας που παρόλες τις δυσκολίες εργάζονται εθελοντικά και αποτελούν παράδειγμα  υποδειγματικής συμπεριφοράς. Τόνισε ότι οι αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, αλλά και για τον τομέα της εκπαίδευσης έχουν ληφθεί  με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών οι οποίοι σε όλη αυτή τη διαδρομή στήριξαν και ενημέρωσαν σωστά την Κυβέρνηση.

Με την επιστροφή των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων την προσεχή Πέμπτη, θα προχωρήσουμε με την πιστή εφαρμογή και την τήρηση Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για επιστροφή με Ασφάλεια, ανέφερε. Έχουν ετοιμαστεί τα απαραίτητα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τις Διευθύνσεις και για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, αλλά και για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Σχετικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και ειδικά έντυπα θα δοθούν σε όλους. Όλα αυτά έχουν ετοιμαστεί με την καθοδήγηση των ιατρικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η πρώτη μέρα της επανόδου των μαθητών/τριών και για τις δυο ομάδες, θα αφιερωθεί στα θέματα υγιεινής, αφού η σωστή υγειονομική συμπεριφορά είναι θέμα που θα απασχολήσει ευρύτερα την κοινωνία μας το επόμενο διάστημα. Υπογράμμισε δε ότι με την υποδειγματική επάνοδο όλων όμως και την πιστή εφαρμογή των οδηγιών καθώς την αυστηρή τήρηση των μέτρων θα καταφέρουμε, όπως και στο προηγούμενο διάστημα ως κοινωνία, να αντεπεξέλθουμε. Αναφέρθηκε επίσης στους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες, στις απολυμάνσεις στα σχολεία, στη χωροθέτηση και σήμανση, στην προμήθεια αντισηπτικών υγρών και στη δημιουργία αιθουσών απομόνωσης σε περίπτωση που χρειαστούν. Τέλος, έδωσε αισιόδοξο μήνυμα ότι με την ευκαιρία που δίνουμε στα παιδιά να επανέλθουν στο σχολείο και να δουν ξανά εκπαιδευτικούς και συμμαθητές/τριές τους, τους δίνει χαρά και ότι το ΥΠΠΑΝ είναι στη διάθεση όλων, αφού ενδυναμώνει τα θέματα ασφάλειας και υγείας και μπορεί να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί.

Η δρ Πανά παρουσίασε στη συνέχεια, εισαγωγικά, χρήσιμα, ενημερωτικά στοιχεία για τη νόσο COVID-19, καθώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου με έμφαση στα παιδιά. Ανέφερε στην παρουσίασή της τις γενικές συστάσεις προφύλαξης και τα μέτρα προστασίας, ενώ έδωσε έμφαση στις ειδικές συστάσεις που αφορούν το σχολείο και το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, δόθηκε χρόνος στους συμμετέχοντες για ερωτήσεις και απορίες, τις οποίες απάντησε η δρ Πανά, αλλά και άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί ότι είναι μεγάλης σημασίας η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις υγειονομικές οδηγίες και γι’ αυτό προγραμματίζει και άλλες εξ αποστάσεως επιμορφωτικές – ενημερωτικές συναντήσεων με τους ειδικούς επιστήμονες και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, με σκοπό να προσφερθούν χρήσιμες και αναγκαίες πληροφορίες, αλλά και να επιλυθούν τυχόν απορίες για τον χειρισμό και το υγειονομικό  πρωτόκολλο στα θέματα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 στα σχολεία.

Δείτε επίσης: Υπουργός Παιδείας: Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα κατοχυρωθεί σύντομα με νομοθεσία

Print Friendly, PDF & Email