Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Άπαντα τα Νομικά» του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Κυθρεώτη Δικηγόρου και Λογοτέχνη Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη (1903-1978)

Την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσας  η παρουσίαση του βιβλίου «Άπαντα τα Νομικά» του πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Κυθρεώτη Δικηγόρου και Λογοτέχνη Αχιλλέως Κ. Αιμιλιανίδη (1903-1978) σε επιμέλεια του Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη και του π.Θωμά Κωστή. Η εν λόγω εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό  ο κ. Μιχάλης Βορκάς, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, ο κ. Πέτρος Καρεκλάς, Δήμαρχος Κυθρέας, ο κ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου,  Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και  η  κα Ήρα Ιωάννου-Αιμιλιανίδου, Συντονίστρια Εκδόσεων Hippasus.

Για τη ζωή και το έργο του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη μίλησε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Kαθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του  Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση από τον εγγονό του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, κ. Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
 
Ακολούθησε δεξίωση.
 
Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ΕΔΩ.
Διαβάστε την ομιλία του Δημάρχου Κυθρέας ΕΔΩ.
Διαβάστε την ομιλία του του Προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών ΕΔΩ.
Διαβάστε την ομιλία της Συντονίστριας των Εκδόσεων Hippasus ΕΔΩ.
 
Λίγα λόγια για τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη (1903-1978):
Γεννήθηκε και πέθανε στην Λευκωσία. Διδάκτωρ του Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1928) με σπουδές στην Αθήνα, Χαϊδελβέργη, Χάγη, Γενεύη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Δικηγόρευσε στην Λευκωσία (1925- 1978) και διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας. Με έντονη πολιτική και δημοσιογραφική παρουσία για αρκετές δεκαετίες, πρωτοστάτησε στα Οκτωβριανά του 1931, υπήρξε μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου και της αντιπροσωπείας που συμμετείχε στη Ζυρίχη το 1959 και Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Οργάνωσης Κύπρου. Πρώτος Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπρίων Λογοτεχνών, Πρόεδρος της Πανεπιστημιακής Ομάδας της Κοινωνίας των Εθνών, διακρίθηκε ως λογοτέχνης παράλληλα με τη δικηγορική του σταδιοδρομία, ιδιαίτερα για τα ιστορικά του διηγήματα, ενώ δημοσίευσε σημαντικές νομικές και ιστορικές μελέτες. Συνδέθηκε στενά με σημαντικές φυσιογνωμίες της εποχής του όπως τον John Maynard Keynes, τον Nikolae Jorga, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Για τα λογοτεχνικά του έργα τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, ανακηρύχθηκε ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας και παρασημοφορήθηκε με το Εθνικό Παράσημο Αξίας της Γαλλικής Κυβέρνησης.
         
Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,