Πραγματοποιείται η τελετή ορκωμοσίας των νέων Εφετών του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Πραγματοποιείται σήμερα στις 10 το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, η τελετή ορκωμοσίας των νέων Εφετών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως είναι γνωστό, οι 16 νέοι Εφέτες διορίστηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2023 ύστερα από πλήρωση θέσεων που έλαβε χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ίδρυση Εφετείου, έγινε εφικτή στις 14 Ιουλίου 2022, ύστερα από ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος.

Το Εφετείο θα αποτελέσει τη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία και θα λειτουργεί σε εξειδικευμένα τμήματα για γρήγορη εκδίκαση των εφέσεων.

Θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει όλες τις εφέσεις κατά αποφάσεων οποιουδήποτε δικαστηρίου, εκτός των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκτός των εφέσεων που θα παραπέμπονται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο στο πλαίσιο της ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας τους.

Το Εφετείο αποτελείται από δεκαέξι δικαστές, οι οποίοι διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και θα λειτουργεί σε τμήματα, όπως αυτά θα καθοριστούν σε διαδικαστικούς κανονισμούς.

Δικαστής του Εφετείου διορίζεται πρόσωπο που είναι δικηγόρος με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, υψηλού ηθικού επιπέδου.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,