Πολωνία: αμφισβήτηση των αξιών και της έννομης τάξης της ΕΕ

Το ΕΚ θα συζητήσει την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας με τον πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, σύμφωνα με την οποία θεμελιώδεις διατάξεις της Συνθήκης για την ΕΕ (άρθρα 1 και 19) κρίνονται αντισυνταγματικές βάσει του πολωνικού δικαίου. Η απόφαση αμφισβητεί την νομικά θεμελιωμένη αρχή της υπεροχής του δικαίου της ΕΕ και αμφισβητεί κατά πόσον οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τα εθνικά δικαστήρια. Η απόφαση λαμβάνεται εν μέσω μακροχρόνιων διαφωνιών με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε σχέση με το κράτος δικαίου, τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να παροτρύνει εκ νέου την Επιτροπή να ενεργοποιήσει άμεσα τον «μηχανισμό αιρεσιμότητας» για την προστασία του προϋπολογισμού από παραβιάσεις του κράτους δικαίου, καθώς και να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της κυβέρνησης στη Βαρσοβία.

Μετά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη.

Ένας χρόνος από την ουσιαστική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την επέτειο της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία. Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου 2021 και περιορίζει τη νόμιμη άμβλωση μόνο στις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, ή όταν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας, έχει προκαλέσει πολύμηνες διαμαρτυρίες.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,