Ποινικό αδίκημα η μη πληρωμή των υπερωριών, αναφέρει η Συντεχνία Ισότητα

Ο Κλάδος του Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα σε ανοικτή επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου, αναφέρει ότι είναι ποινικό αδίκημα η μη πληρωμή των υπερωριών στους αστυνομικούς, και ζητά τη συμβολή της ηγεσίας της Αστυνομίας ώστε να μην προχωρήσει σε νομικά μέτρα.

Αναφερόμενος σε ανάλυση και ενημέρωση από τους Νομικούς Συμβούλους του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, σημειώνει ότι αρμόδιο για εκδίκαση της αστικής πτυχής είναι το εργατικό δικαστήριο και για τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος το ποινικό δικαστήριο.

Αναφέρει  επίσης ότι το άρθρο 9.(1) του Νόμου, ορίζει ότι η συχνότητα της πληρωμής των μισθών, πρέπει να είναι εβδομαδιαία, εκτός για μηνιαίως αμειβόμενο προσωπικό. Όσον αφορά τα μέλη της Αστυνομίας, αναφέρεται, είναι μηνιαίως αμειβόμενα και εν τη απουσία συλλογικής σύμβασης, οι υπερωρίες τους θα πρέπει να καταβάλλονται μηνιαίως. Ενόψει ωστόσο της ύπαρξης πρακτικής σε σχέση με την καταβολή των επιδομάτων, προστίθεται, δηλαδή καταβολή τους στο μισθό του μεθεπόμενου μήνα, κατ’ αναλογία και η υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να καταβάλλεται με αυτόν το τρόπο.

Αναφέρεται ακόμα ότι το άρθρο 12 του Νόμου υποχρεώνει τον εργοδότη (επί του προκειμένου την Αστυνομία) να τηρεί αρχεία για έκαστο εργοδοτούμενο, με στοιχεία που αφορούν το μισθό του, τα οποία μάλιστα πρέπει να είναι διαθέσιμα για έλεγχο από Επιθεωρητή του Υπουργείου Εργασίας.

«Σύμφωνα με το άρθρο 20.(1), ο εργοδότης που παραβαίνει τις διατάξεις του Νόμου είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες φυλάκιση ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (€15000) ή και στις δύο αυτές ποινές. Κατά συνέπεια η καθυστέρηση πέραν της προβλεπόμενης περιόδου πληρωμής μισθού, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 9.(1) του Νόμου και κατά συνέπεια συνιστά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος», αναφέρεται.

Επισημαίνεται επίσης ότι  το βάρος της απόδειξης για την καταβολή μισθού(συμπεριλαμβανομένου υπερωριακής απασχόλησης και εκμίσθωσης) σε εργοδοτούμενο (μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας) φέρει ο εργοδότης(Αστυνομία).

Όπως διαπιστώνεται από τα προαναφερόμενα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο περί προστασίας μισθών Νόμος , δίνει το δικαίωμα για έναρξη ποινικής έρευνας για παράβαση του άρθρου 9.(1) σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες και εκμισθώσεις, ως επίσης και το δικαίωμα διεκδίκησης της αστικής πτυχής του ζητήματος ενώπιον του Εργατικού Δικαστηρίου.

«Στεκόμαστε στις αρχές και αξίες των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι χιλιάδες απλήρωτων Αστυνομικών είναι στα όρια τους. Σας υποδεικνύουμε το δρόμο για ανάληψη πρωτοβουλίας για διόρθωση των στρεβλώσεων για τις οποίες κάποιοι φέρουν Ποινικά και Αστικά την ευθύνη», αναφέρει η Ισότητα.

Προσθέτει ότι είναι σοβαρότατες οι καταγγελίες για τυχόν λανθασμένη διαχείριση κονδυλίων εκατομμυρίων ευρώ και οι απλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις της Αστυνομίας διαχρονικά όσο και η έναρξη έρευνας με πολλούς εμπλεκόμενους.

Επίσης σημειώνεται ότι «κάποιοι σέβονται τους θεσμούς και το εθνόσημο στο στήθος και αναλαμβάνουμε σαν Συντεχνία την ευθύνη και το φορτίο, (α) για να μην προβούμε σε επίσημα παράπονα αναφορικά με τα διαπραχθέντα ποινικά αδικήματα, (β) να μην προβούμε σε αναφορές παραβίασης σε Αρμόδιο Επιθεωρητή και (γ) να μην διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας ενώπιον του Εργατικού Δικαστηρίου στο παρόν στάδιο».

Το συνδικαλιστικό σώμα αναφέρεται, σήκωσε το βάρος και αναμένεται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος η συμβολή της ηγεσίας της Αστυνομίας. Επισημαίνεται επίσης ότι οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα διαβήματα μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή από οποιονδήποτε μέλος της Αστυνομίας ανεξαρτήτου βαθμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,