Πλήρης η στήριξη της Κύπρου στο έργο της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, διαβεβαιώνει ο Εισαγγελέας

Την πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας και των επικεφαλής της για συνέχιση της πλήρους στήριξης και συνδρομής της Κύπρου στο έργο της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ώστε ο θεσμός να επιτύχει αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο του, εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης προς την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, Laura Kövesi, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την Νομική Υπηρεσία, ο Εισαγγελέας ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και για τον λόγο αυτό επέλεξε να συμμετέχει, με δική της πρωτοβουλία, στον θεσμό, ο οποίος σκοπό έχει τον χειρισμό αξιόποινων πράξεων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της EPPO ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα για τη στήριξη και τη συνεργασία σε διοικητικά θέματα με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου του ΕPPO στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις σε σχέση με την πορεία του EPPO, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του την 1η Ιουνίου 2021 και έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα λειτουργίας του. Διευκρινίστηκαν επίσης θέματα σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας αναφορικά με τις διώξεις που διενεργούνται από τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς στην Κύπρο, για λογαριασμό του EPPO.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας αρμόδιος για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη δραστών και συνεργών αξιόποινων πράξεων, που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε, στη βάση της εθελοντικής συνεργασίας που δύναται να αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (ενισχυμένη συνεργασία), στην πρωτοβουλία για θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μαζί με άλλα 21 κράτη-μέλη.

Όταν τον Ιούλιο 2020 το Συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στον διορισμό των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, η Κατερίνα Λοΐζου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, διορίστηκε ως η πρώτη Κύπρια Ευρωπαία Εισαγγελέας στον EPPO. Σκοπός των Ευρωπαίων Εισαγγελέων είναι να εποπτεύουν έρευνες και διώξεις στο έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ και να αποτελούν το συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Πρόσθετα, οι δύο Κύπριοι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, που επίσης ανήκουν στους δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας και διορίστηκαν από το Κολλέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον Μάιο 2021, επιτελούν την κύρια εργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και ενεργούν εκ μέρους της στην Κύπρο, ασκώντας τα καθήκοντά τους έχοντας ως έδρα τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και EPPO ως προς τον διορισμό τους, ο ένας εκ των δύο Κυπρίων νομικών λειτουργών υπηρετεί ως Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από την 1η Ιουνίου 2021, ημερομηνία έναρξης των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ ο δεύτερος, θα αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του όταν κριθεί αναγκαίο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,