Πέραν των 23.000 οι αιτήσεις αναστολής δόσεων σε Τρ. Κύπρου και Ελληνική

Ξεπέρασαν στις 23.000 ο αριθμός των αιτήσεων αναστολής δανείων για εννέα μήνες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του τόπου, με τους δανειολήπτες να αξιοποιούν το εργαλείο που τους παραχώρησε η Πολιτεία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, ο οποίος πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα.

Βάσει πληροφόρησης από την Τράπεζα Κύπρου, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 11.000 με την συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων αυτών να έχει εγκριθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Τράπεζα, οι αιτήσεις μέχρι χθες απόγευμα ξεπέρασαν τις 12.000.

Το 95% των αιτήσεων στην Ελληνική είναι από επιλέξιμους δανειολήπτες στη βάση του διατάγματος, ενώ το 80% των αιτήσεων προέρχεται από λιανικούς δανειολήπτες και το 20% από εταιρείες.

Από τους λιανικούς δανειολήπτες, περίπου οι μισές αιτήσεις αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά καθώς και πιστωτικά όρια καρτών.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις οι οποίοι δεν είχαν καθυστερήσεις στην καταβολή της δόσης πάνω από 30 μέρες από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις κατά τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Παράλληλα, η αναστολή δόσεων, η οποία έχει θεσπιστεί δυνάμει νομοθεσίας, βάσει των οδηγιών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών δεν θεωρείται μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ενώ κατόπιν διευκρινιστικών οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας, οι Τράπεζες δεν πρόκειται να επιβάλλουν ανατοκισμό για την περίοδο αναστολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,