Παρουσιάστηκαν σε ειδική τελετή, την Τρίτη 4 Μαρτίου στη Λευκωσία, τα δώδεκα Ιδρυτικά Μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, τα οποία εξέλεξε η Ιδρυτική Επιτροπή της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, τον Απρίλιο του 2019.
Πρόκειται για τους Καλογήρου Σωτήρη, Κωστρίκκη Λεόντιο, Παπανικόλα Κώστα και Πολυκάρπου Μάριο για την Τάξη των Θετικών Επιστημών, τους Μιχαηλίδη Δημήτριο, Μουζάλα Έλενα, Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου Ευφροσύνη και Χαραλαμπίδη Κυριάκο για την Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών και τους Αιμιλιανίδη Αχιλλέα, Δημητρίου Ανδρέα, Ζένιο Σταύρο και Φωτίου Σταύρο για την Τάξη των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Την Ιδρυτική Επιτροπή αποτελούν οι Λουκάς Χριστοφόρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Κυριάκος Νικολάου και Βάσος Καραγιώργης.
Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Καθηγητής Λουκάς Γ. Χριστοφόρου και ο Γενικός Γραμματέας, Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης παρουσίασαν τους σκοπούς και τις δράσεις της Ακαδημίας προς καλλιέργεια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στον τόπο.
Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι αναμφίβολα, η λειτουργία της Ακαδημίας, ως εστίας συνεργασίας και συνεργιών διακεκριμένων επιστημόνων, λογίων, καλλιτεχνών, αλλά και διαφόρων φορέων και ιδρυμάτων, εντός και εκτός συνόρων, ως ακριβώς και οι στόχοι και οι σκοποί της, θα ενισχύσει την καλλιέργεια και την προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, στηρίζοντας και αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την παιδεία και τον πολιτισμό. Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, πέραν της αναγνώρισης της αριστείας και της ανάδειξης των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων, αλλά και της προσφοράς καταξιωμένων, παγκόσμιας εμβέλειας επιφανών συμπατριωτών μας, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας τους, γύρω από σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Πολιτεία». Αναφερόμενος στα δώδεκα ιδρυτικά μέλη της Ακαδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η εκλογή τους σηματοδότησε και επίσημα την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας, καταδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο την αποφασιστικότητά να εγκαινιάσουμε μία νέα σελίδα όσον αφορά την πνευματική ζωή, την ιστορία και τις επιστήμες στον τόπο μας».
«Πέραν τούτων, καθοριστικής σημασίας θα είναι επίσης οι υπηρεσίες και η συμβολή της Ακαδημίας, σχετικά με την προώθηση των κομβικών για την ανάπτυξη τομέων της έρευνας και καινοτομίας. Πρόσθετα, προς επιβεβαίωση της σημαίνουσας αυτής απόφασης, πως η Κύπρος με την ίδρυση της Ακαδημίας μπορεί να εκπροσωπείται ενεργά σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά και πολιτιστικά σώματα και συμμετέχει στη διαμόρφωση περιφερειακών και διεθνών πολιτικών», είπε.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «σε αναγνώριση του έργου που η Ακαδημία καλείται να επιτελέσει, η Πολιτεία, πέραν της κρατικής χορηγίας ύψους 240 χιλιάδων ευρώ και του χώρου που έχει παραχωρήσει για την προσωρινή στέγαση, θα στηρίξει τις προσπάθειες εξεύρεσης μόνιμης στέγης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εύρυθμης λειτουργίας και θα είναι αντάξια του σπουδαίου έργου που επιτελεί η Ακαδημία». Εξέφρασε επίσης τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας για την χωρίς αντιμισθία υπηρεσία των δώδεκα ιδρυτικών μελών, για να σημειώσει ότι αυτό σημαίνει την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης τους προς την πατρίδα και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την πρόοδο και την ανάπτυξή της. Τέλος, ανέφερε ότι η στήριξη και η συμπαράσταση της Πολιτείας στο υψηλό, έργο που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πηγή: KYΠΕ