Η βουλεύτρια κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με κύριο θέμα «Διεθνής νομοθεσία για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου». Η συνεδρία της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο των εργασιών της 142ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μεταξύ 24 και 27 Μαΐου 2021.
Σε παρέμβασή της, η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου ολοένα αυξάνεται. Υπογράμμισε δε ότι για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού απαιτείται πρώτιστα η ένταξη του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης. Μέσω εποικοδομητικών και πρακτικών μεθόδων, ανέφερε η κα Κουκουμά, τα παιδιά θα μάθουν και θα αντιληφθούν ότι το σώμα τους ανήκει σε αυτά και ότι έχουν το δικαίωμα να λένε ΟΧΙ, να το εννοούν και να το υπερασπίζονται. H σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τόνισε η κα Κουκουμά, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο κάθε κοινωνίας, που είναι ταγμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου.
Επισημαίνοντας την ανάγκη συνομολόγησης διεθνούς νομοθεσίας για καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω του διαδικτύου, η κα Κουκουμά υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, τόσο της ορθής ερμηνείας του όρου «σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μέσα από το διαδίκτυο», όσο και της δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης των δραστών, ώστε να αποτρέπεται η επικοινωνία και η επαφή τους με παιδιά.
Η κα Κουκουμά σημείωσε, εξάλλου, ότι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε), η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέθηκε σε ισχύ το 2015, αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο διεθνές νομοθετικό εργαλείο προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών