Πρέπει να συνεχίσουμε να καθοδηγούμαστε από την προσπάθεια παροχής του μέγιστου μέτρου αποκατάστασης για τα θύματα εγκλημάτων θηριωδίας, δήλωσε η Αναπληρώτρια Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πόλυ Ιωάννου σε παρέμβαση της πρόσφατα κατά τη συζήτηση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφορικά με την Έκθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η κ. Ιωάννου, ανέφερε πως παρά τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινή εξήγηση θέσης που δόθηκε από την αντιπροσωπεία του Λιχτενστάιν, η Κύπρος παραμένει ισχυρός υποστηρικτής του συστήματος του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ, και θα συνεχίσει να εργάζεται για την καθολική επικύρωση και την πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης.
Πρέπει να συνεχίσουμε να καθοδηγούμαστε από την προσπάθεια παροχής του μέγιστου μέτρου αποκατάστασης για τα θύματα εγκλημάτων θηριωδίας, συμπλήρωσε η κ. Ιωάννου.
Χαιρέτησε επίσης τις πρόσθετες επικυρώσεις των τροπολογιών σχετικά με το έγκλημα της επίθεσης κατά την περίοδο αναφοράς και προέτρεψε όλα τα συμβαλλόμενα κράτη να πράξουν το ίδιο.
Η πρόληψη και η τιμωρία εγκλημάτων επιθετικότητας είναι μια προσπάθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η γένεσή της υπαγορεύτηκε από την ανάγκη τερματισμού της επιθετικότητας και της απειλής ή χρήσης βίας.
Η Κύπρος εξακολουθεί να πιστεύει ότι, ως το αρμόδιο όργανο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων σε καταστάσεις ενώπιόν του και να εξετάσει τις παραπομπές ως αυτονόητο στις συζητήσεις του, ανέφερε η κ.Ιωάννου.
Ενώ το ΔΠΔ έχει εξελιχθεί σε βασικό μέσο για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας, την πρόληψη μελλοντικών εγκλημάτων και την προώθηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η διεθνής δικαιοσύνη παραμένει ο πιο υποτιμημένος πυλώνας του έργου μας εδώ στον ΟΗΕ. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές δίκαιο και η δικαιοσύνη είναι σταθερά ενσωματωμένα στο έργο του ΟΗΕ, ως απαραίτητα συστατικά για την υλοποίηση των στόχων τόσο του ΟΗΕ όσο και του ΔΠΔ. Η θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο είναι όχι μόνο φυσική αλλά και απαραίτητη, είπε η κ. Ιωάννου.
Εκτός από τη διασφάλιση της μέγιστης υποστήριξης για το ΔΠΔ από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου, η σημασία της συνεργασίας που επεκτείνεται στο Δικαστήριο από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ανέφερε.
Αυτό, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τη σύλληψη προσώπων που υπόκεινται σε εντάλματα του ΔΠΔ. Σύμφωνα με την ίδια, ενώ σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις φέτος, όπως η άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και των περιορισμών έκδοσης θεωρήσεων κατά του Δικαστηρίου και των ανώτατων αξιωματούχων του, πρέπει να ανανεωθεί η συλλογική δέσμευση τα κράτη να υποστηρίξουν το ΔΠΔ με κάθε τρόπο και να προστατεύσουν τη δικαστική και εισαγγελική του ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Το ίδιο το Δικαστήριο, συμπλήρωσε, πρέπει να επιδιώξει τα υψηλότερα πρότυπα στην απόδοσή του, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει την εντολή του.
Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες εργασίες του Μηχανισμού Αναθεώρησης παρέχουν την ευκαιρία στο Δικαστήριο να βελτιώσει περαιτέρω το έργο του για την απονομή δικαιοσύνης στα θύματα εγκλημάτων θηριωδίας και θα πρέπει να προωθηθεί με τρόπο που σέβεται την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου.
Μίλησε ακόμη για τις σημαντικές αλλαγές τις οποίες γνώρισε το Δικαστήριο στην ηγεσία του με την εκλογή έξι νέων δικαστών και ενός νέου εισαγγελέα. Η Κύπρος πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει υψηλή προτεραιότητα η συνέχιση της ενίσχυσης της διαδικασίας επιλογής των ανώτατων αξιωματούχων του Δικαστηρίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μόνο τα άτομα με τα υψηλότερα προσόντα επιλέγονται μέσω δίκαιων, διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας μηχανισμός ελέγχου, συμπλήρωσε η κ. Ιωάννου καταλήγοντας ότι η Κύπρος εκτιμά ιδιαίτερα το Καταπιστευματικό Ταμείο για τα Θύματα, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα συνεχίσει να συνεισφέρει στο σημαντικό έργο του.
Πηγή: ΚΥΠΕ