Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων(ΠΕΠ) συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή και κατέληξε στους όρους εντολής της Επιτροπής. Κατά τη σημερινή συνεδρία αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, όπως η Επιτροπή εξετάσει τα ζητήματα προνομιακής και/ή χαριστικής μεταχείρισης της οποίας ενδεχομένως να έχουν τύχει ΠΕΠ από το τραπεζικό σύστημα για την περίοδο που αρχίζει ενδεικτικά από τις 30 Απριλίου 2013.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής αναφορικά με τη γνωμάτευση του νυν Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με ταυτόχρονη άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «είναι μια πρακτική που ακολουθούσα όλα αυτά τα χρόνια στη βάση της γνωμάτευσης του πρώην Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε κώλυμα να προεδρεύεις της Δημοκρατίας και της Βουλής».
«Όσον αφορά τώρα τη τύχη της λίστας, αυτή θα την αποφασίσει η Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Ολομέλεια στη βάση των αποφάσεων, εν σχέση με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα πάρει την Παρασκευή η Βουλή, αλλά και του περιεχομένου όλων των πιθανόν ή των υπαρχόντων γνωματεύσεων από νομικούς, Γενικό Εισαγγελέα, Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και άλλων, ίσως, νομικών συμβούλων των κομμάτων», είπε ο κ. Συλλούρης.
Ανέφερε, επίσης, ότι στους όρους εντολής, ζητείται να αλλάξει ο όρος που λέει ότι όποιου το όνομα περιλαμβάνεται ( στη λίστα) δεν μπορεί να είναι μέλος της Επιτροπής «διότι αποδείχθηκε ότι υπήρχαν άτομα που κακώς ήταν στη λίστα, ήταν μέλη της Επιτροπής και στερήθηκαν του δικαιώματος – και της υποχρέωσης εγώ θα έλεγα – να συμμετέχουν στην Επιτροπή». Ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου, ο κ. Συλλούρης παρέπεμψε στις πρόνοιες του Συντάγματος. «Αν την απορρίψει από εκεί και πέρα είναι θέμα νομίζω της Βουλής περισσότερο να χειριστεί το θέμα».
Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη έχει καταστεί πλέον μονόδρομος. Όπως σωστά τέθηκε το ερώτημα προηγουμένως, εάν γίνει αποδεκτή η αναπομπή του Προέδρου σημαίνει ότι το κείμενο δεν είναι νόμος άρα είναι μια απλή απόφαση της Βουλής που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, άρα η Βουλή προχωρά άμεσα στη δημοσιοποίηση. Αν δεν γίνει αποδεκτή η αναπομπή του Προέδρου σημαίνει ότι η Βουλή μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση. Άρα είναι μονόδρομος…».Ερωτηθείς ποιος θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, ο κ. Περδίκης είπε ότι «εδώ είναι το θέμα. Άμα ο Πρόεδρος της Βουλής – κακώς κατά την άποψη μου – δηλώνει ενώπιον των Μέσων Ενημέρωσης ότι ο ίδιος δεν θα τη δημοσιοποιήσει, τότε θα προκύψει ένα σοβαρό, μείζον, διαδικαστικό και – κατά την άποψη μου – πολιτικό ζήτημα».«Διότι θα έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά να παραβιάσει και να αρνηθεί να υλοποιήσει την απόφαση της Ολομέλεια της Βουλής…», είπε.Ο κ. Περδίκης είπε, επίσης, ότι του έκανε πολύ άσχημη εντύπωση» η σημερινή απόφαση της Επιτροπής για έναρξη εξέτασης των ζητημάτων προνομιακής και/ή χαριστικής των ΠΕΠ κατά την ενδεικτική ημερομηνία της 30ης Απριλίου 2013 «τη στιγμή που υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, δημοσιοποιημένη στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι το Γενάρη του ’13 δημιουργήθηκε ένα κατάλογος διαγραφών από συγκεκριμένο λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας – και κατατέθηκε στην Κεντρική Τράπεζα – που αφορούσε διαγραφές δανείων ΠΕΠ και κομμάτων».
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ