Υπ. Δικαιοσύνης: Oποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτεί τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων

Η οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτεί τον τερματισμό από την Τουρκία των προκλητικών και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με τις προειδοποιήσεις μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωσή τους στο επόμενο διάστημα, τόνισε την Κυριακή η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλη Γιολίτη, μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του πραξικοπήματος, που τελέστηκε στη Λεμεσό. Επεσήμανε επίσης, ότι τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τάσσονται παράλληλα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας πρόσθετα μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης:

Πολιτεία και λαός τιμούμε σήμερα στο 46ο (τεσσερακοστό έκτο) ετήσιο μνημόσυνο,  όσους έπεσαν ηρωικά το καλοκαίρι του 1974 μαχόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση και η αφοσίωσή τους στη νομιμότητα,  κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

Η απόδοση τιμών στις ηρωικές αυτές μορφές, επαναφέρει στο προσκήνιο, τις θύμησες, την οδύνη αλλά και τον πόνο από τις πληγές της πολύπαθης πατρίδας μας. Μετά από σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια, βιώνουμε ακόμη τις συνέπειες των τραγικών γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974, με την  Κύπρο μας να είναι ακόμη μοιρασμένη.

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974  ενάντια στην έννομη τάξη της Κύπρου και του νόμιμου προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και η Τουρκική εισβολή που  ακολούθησε στις 20 Ιουλίου, έφεραν δυστυχώς την καταστροφή. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη  το πραξικόπημα και στο όνομα δήθεν της «αποκατάστασης της ειρήνης», εισέβαλε απροκάλυπτα και απρόσκοπτα εναντίον  της Κύπρου και επέβαλε τα διχοτομικά της σχέδια, τα οποία έφεραν τον θάνατο, την προσφυγιά, βομβαρδισμούς, καταστροφές, λεηλασίες, βιασμούς. Το 37% του εδάφους της Κύπρου πέρασε στα χέρια των κατακτητών και εκτότε η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική, περιφρονεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και επιδεικνύει παντελή έλλειψη βούλησης για οποιαδήποτε συνεργασία.

Είναι πολλάκις δεδηλωμένη η βούληση και η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου στη βάση του ειρηνικού διαλόγου να επιτευχθεί μία συνολική λύση.  Μια λύση που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο, πλήρως απαλλαγμένο από τις όποιου είδους αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και τρίτων χωρών.

Μία λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των προσφύγων, αλλά και ολόκληρου του λαού και nα διασφαλίζει στο σύνολο των νόμιμων πολιτών της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τα ανθρώπινα τους δικαιώματα  και τις βασικές ελευθερίες και nα μετατρέψει το νησί μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Αναμφίβολα, η οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτεί τον τερματισμό από την Τουρκία των προκλητικών και διεθνώς καταδικαστέων ενεργειών παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα με τις προειδοποιήσεις μάλιστα, και για περαιτέρω κλιμάκωσή τους στο επόμενο διάστημα.

Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τάσσονται παράλληλα ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, δημιουργώντας πρόσθετα μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ασφαλούς και ειρηνικού περιβάλλοντος στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, θα αντιληφθούν ότι η επίτευξη μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού ζητήματος, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσω αμοιβαίου σεβασμού και συμβιβασμών, ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και ότι θα επιδείξουν ξεκάθαρα τη θετική βούληση την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν, ούτως ώστε σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό.

Κυρίες και κύριοι,

Τιμούμε με ευλάβεια όσους χάθηκαν εκείνες τις τραγικές μέρες που έζησε η πατρίδα μας, και που ακόμη και σήμερα η τύχη πολλών εξακολουθεί να αγνοείται.

Η πιο τραγική πτυχή της Κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών, είναι βαρύτατο και θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες με  στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία, η οποία συνιστά πρόκληση απέναντι στην πολιτισμένη ανθρωπότητα, και τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας.  

Αξίζει να τονίσω, ότι μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις που ασκούμε και στηρίζοντας πλήρως και με κάθε τρόπο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, έχει μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί ένας αριθμός εκταφών εντός των ζωνών της κατοχικής δύναμης και ως εκ τούτου διακριβώθηκε η τύχη των εν λόγω αγνοουμένων.

Δεδομένου ότι ακόμη εκκρεμεί η εξακρίβωση της τύχης 810 αγνοουμένων εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  όσο και από τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην κατοχική δύναμη, προκειμένου να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση σε αρχεία και πληροφορίες, που θα υποβοηθήσουν την έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και θα της επιτρέψει  να πραγματοποιήσει επιπρόσθετες εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες στις οποίες βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων.

Κυρίες και κύριοι,

Ο αγώνας που διεξήγαγαν οι ηρωικά πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Στόχος όλων των ενεργειών μας είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα διασφαλίζουν την ειρηνική απελευθέρωση της γης μας από τα στρατεύματα κατοχής, και την επανένωση της πατρίδας μας.

Εκείνο που απαιτείται τούτη την ώρα, ως δικαίωση των αγώνων τους και ως απαίτηση της ιστορίας, είναι ενωμένοι με σύνεση και ομοψυχία, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Επιτακτική ανάγκη να συστρατευτούμε, διότι έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,