Ολοκλήρωση ημερίδας: «Οργανωμένο έγκλημα και κυπριακή πραγματικότητα»

Πραγματοποιήθηκε  στις 4/3/2024 η ημερίδα: «Οργανωμένο έγκλημα και κυπριακή πραγματικότητα» την οποία συνδιοργάνωσαν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο μεταλλάσσεται διαρκώς προσαρμοζόμενο στις διάφορες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλά και στις ευρύτερες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Ως πρόβλημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλα τα κράτη παγκοσμίως. Όπως και για την Κύπρο.

Πρόκειται για απειλή, η οποία υπονομεύει την προσωπική και δημόσια ασφάλεια και συνιστά ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες, αλλά και για το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Οι συναρμόδιοι φορείς καλούνται να αναμετρηθούν με την πρόκληση της αντιμετώπισης του φαινομένου και τη δραστική μείωση των επιπτώσεων, που αυτό επιφέρει.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, κ. Νίκος Τορναρίτη, εκ μέρους του Υπουργού

Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Κώστας Παρασκευά.

Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ κ. Μιχάλης Βορκάς στον δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι η απειλή του οργανωμένου εγκλήματος είναι ανάγκη να αξιολογηθεί σε πραγματική βάση και να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία σε τοπικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόληψη και καταπολέμησή του.
«Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, πέραν της ποινικής καταστολής, προϋποθέτει ευρύτερες κοινωνικές δράσεις και συνεργασίες των αρμόδιων φορέων, των δημόσιων υπηρεσιών, ανεξάρτητων αρχών, τοπικών αρχών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
Είναι σημαντικό το οργανωμένο έγκλημα να ιδωθεί ξανά και να συνεκτιμηθεί μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, όχι αποσπασματικών. Μέτρων που θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των πολιτών».
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ΠΔΣ μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο, τόσο σε σχέση με το νομοθετικό έργο όσο και σε πρακτικό επίπεδο καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεματικές:

«Οργανωμένο Έγκλημα και Κυπριακή πραγματικότητα», δρ Χάρης Παπαχαραλάμπους, Αν. Καθηγητής Τμ. Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου

«Νομοθετική και νομολογιακή αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δρ Ιωάννης Ανδρουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου & Ποινικής Δικονομίας, Νομικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οργανωμένο Έγκλημα και Εγκληματική Οργάνωση», δρ Βάγια Πολυζωίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο: Αστυνόμευση και Αντιμετώπιση» Υπαρχηγός Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου

«Δίωξη υποθέσεων οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας», Έλενα Κλεόπα, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Προϊστάμενη Τομέα Ποινικού Δικαίου, Νομική Υπηρεσία

«Η Εγκληματικότητα στην Κύπρο: Μια δημοσιογραφική ματιά», Σωτήρης Παρούτης, Δημοσιογράφος

Ακολούθησε δημόσια συζήτηση για το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο, με συντονιστή τον κ. Παρούτη. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ. κ. Σάββας Αγγελίδης, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, Αρχηγός Αστυνομίας και Ηλίας Στεφάνου, Πρόεδρος Επιτροπής Ποινικής Δικαιοσύνης ΠΔΣ.

Ανάμεσα στα καταληκτικά συμπεράσματα της ημερίδας αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων για τον και η ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος 

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,