Ζητήματα προτεραιότητας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και τα εθνικά κοινοβούλια, όπως η ευρωπαϊκή δημοκρατία, οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ και η προτεινόμενη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού δημόσιας διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της ΕΕ κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκαν σε Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή, η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ είχε θέμα τις προσδοκίες των εθνικών κοινοβουλίων για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και στην αντιπροσωπία της Βουλής συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής), η Μαρίνα Νικολάου, ο Χρύσης Παντελίδης και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Σε παρέμβασή της για το θέμα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η κ. Ατταλίδου τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, κατά τρόπο που να ενισχύει τον ρόλο των πολιτών στην ανάδειξη των αντιπροσώπων τους, τόσο στο ΕΚ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόταση για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ, πρέπει να διασφαλίζει τη σύνδεση μεταξύ πολιτών και εκλελεγμένων αντιπροσώπων, με πρόνοιες για επαρκή αντιπροσώπευση των φύλων και όλων των γεωγραφικών περιοχών της Ένωσης, ανέφερε η κ. Ατταλίδου.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει παράλληλα να συζητηθεί η αναβάθμιση του ρόλου των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο ΕΚ, οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να αυξηθεί η δημοκρατικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πηγή: ΚΥΠΕ