Από πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) υπό τον Πρόεδρο, Μιχάλη Βορκά με το Ανώτατο Δικαστήριο, διαφαίνεται ότι η διαχρονική υποστελέχωση των Δικαστηρίων με διοικητικό και άλλο προσωπικό προσκρούει “στην απροθυμία του Υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους τους αρμοδίους ότι η επένδυση πόρων στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι επένδυση στην κοινωνία, στο κράτος δικαίου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΠΔΣ συμμετείχε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2024 στις Βρυξέλλες διά του Αντιπροέδρου του, Νικόλα Τσαρδελλή και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας και Μέλους του ΔΣ του ΠΔΣ, Νικόλα Κωνσταντινίδη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΔΣ κατά την πρώτη ημέρα, απασχόλησαν την Ολομέλεια σειρά ζητημάτων που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους δικηγόρους, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, του Κανονισμού eEvidence και άλλων, ενώ έγινε ανασκόπηση των προγραμματισμένων δράσεων του CCBE για το έτος 2025, καθώς και εκλογή νέου Προεδρείου. Πρόεδρος της CCBE για το 2025 εκλέγηκε ο Thierry Wickers, και Αντιπρόεδροι οι Roman Završek, Alex Tallon, και Imbi Jurgen.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Maintaining justice in a changing Europe», όπου ομιλητές ήταν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών θεσμών, προστίθεται.
«Τονίστηκε ότι τα συστήματα δικαιοσύνης είναι κρίσιμες υποδομές για τα κράτη, και ως εκ τούτου χρειάζονται τη σταθερή και μακροπρόθεσμη επένδυση πόρων και κεφαλαίων από την πολιτεία καθώς η υποεπένδυση στον τομέα της δικαιοσύνης οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται.
Δυστυχώς, σημειώνεται, «στην Κύπρο βιώνουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της διαχρονικής υποεπένδυσης πόρων από την πολιτεία στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τη δομή των Δικαστηρίων του τόπου, κάτι που οδηγεί στα γνωστά προβλήματα λειτουργίας του συστήματος δικαιοσύνης, με σοβαρότερο αυτό των καθυστερήσεων στην εκδίκαση υποθέσεων από τα Δικαστήρια”.
Η υποεπένδυση αυτή καταγράφεται διαχρονικά και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «EU Justice Scoreboard», προστίθεται.
Σύμφωνα με τον ΠΔΣ «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις και πλήττει την ίδια την οικονομία και την προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Είναι επάναγκες ο τόπος μας να έχει επαρκή και αποτελεσματικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τους πολίτες του και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει.
«Παρά τα ουσιαστικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία έτη για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά, κυρίως στην πρωτοβάθμια βαθμίδα της δικαιοσύνης, με την εισαγωγή τεχνολογίας στα Επαρχιακά και Ειδικά Δικαστήρια για αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων, την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λευκωσία, την πρόσληψη διοικητικού και άλλου υποστηρικτικού προσωπικού, τη λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, τη λειτουργία Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δικαστηρίων, η οποία θα αναλάβει τη διοίκηση των Δικαστηρίων στη βάση σύγχρονων προτύπων και άλλες εκσυγχρονιστικές τομές που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης στην Κύπρο», αναφέρεται.
Ο Σύλλογος συνεχίζει σημειώνοντας ότι «από πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΔΣ υπό τον Πρόεδρο, Μιχάλη Βορκά με το Ανώτατο Δικαστήριο, διαφαίνεται ότι η διαχρονική υποστελέχωση των Δικαστηρίων με διοικητικό και άλλο προσωπικό – μια έλλειψη η οποία επίσης συμβάλλει αρνητικά στον χρόνο εκδίκασης υποθέσεων – προσκρούει στην απροθυμία του Υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».
«Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους τους αρμοδίους ότι η επένδυση πόρων στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι επένδυση στην κοινωνία, στο κράτος δικαίου, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δημοκρατία, είναι επένδυση στην ίδια την οικονομία και στην υγιή ανάπτυξή της», καταλήγει η ανακοίνωση.
πηγή: ΚΥΠΕ