Οι κινήσεις της Ρωσίας παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει μονομερώς την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποδέχθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον Υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θεμελιώδης αρχή της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καταδικάζοντας απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.


«Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ [η Ελλάδα] συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε, «η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών», αποτρέποντας «την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα». Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας.

Ευρύτερα αναφορικά με την παρουσία της υπουργικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δύο χώρες διανύουν μια πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις. «Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,