Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για το 2018

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης παρέλαβε την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Κατά την παραλαβή της έκθεσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις έχω παραλάβει από τον Πρόεδρο και από αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας την ετήσια έκθεσή τους για το 2018. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής για την επίσκεψη και την παράδοση της Έκθεσης καθώς και για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν.

Η Αρχή έχει δια νόμου ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσει και βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της Αστυνομίας και παρέχει τη δυνατότητα για την οποιαδήποτε καταγγελία που αφορά είτε διαφθορά είτε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε γενικά θέματα που αφορούν στην μη-ορθή συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας. Είναι μια προσπάθεια που βοηθά στην αναβάθμιση του κύρους και της ποιότητας της Αστυνομίας.

Από την έκθεση την οποία μου παρέδωσε η επιτροπή καθώς και από τα όσα μου έχουν αναφέρει προκύπτει μια αύξηση του αριθμού των παραπόνων από πολίτες. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι έχει γίνει πιο γνωστό το έργο της Αρχής αλλά παράλληλα -και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το άκουσα αυτό από τον Πρόεδρο- έχει παρουσιαστεί μια σοβαρότατη βελτίωση της συμπεριφοράς των αστυνομικών στον τρόπο που συμπεριφέρονται στους πολίτες, κάτι το οποίο συνάδει και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί τόσο από την ηγεσία όσο και από το Υπουργείο για να βελτιώσουμε γενικά τη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς τους πολίτες. Χαίρομαι που αυτό διαφαίνεται και από το έργο της Αρχής. Επίσης με έχει διαβεβαιώσει ο Πρόεδρος ότι έχει εντοπιστεί μια μεγάλη ευαισθητοποίηση της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία ακολουθεί τις καθοδηγήσεις και τις εισηγήσεις της Αρχής κατά τρόπο πολύ ικανοποιητικό.»

Την έκθεση παρέδωσε ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πράγματι, η διαπίστωσή μας είναι ότι έχει παρατηρηθεί μια σημαντική βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία αντιμετωπίζει το κοινό και εξετάζει τα παράπονά του. Παράλληλα όμως, αυτό το λέω και εγώ με ευχαρίστηση, έχω διαπιστώσει, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της Αρχής, ότι η εκάστοτε ηγεσία της Αστυνομίας είναι έτοιμη να συνεργαστεί -και συνεργάζεται- με την Αρχή. Τόσο η Αστυνομία όσο και το κοινό άρχισαν να μας βλέπουν ως φίλους και όχι ως ‘όργανα’ που πάμε στη δουλειά καθημερινά για να τους βρούμε και να τους τιμωρήσουμε. Η διαπίστωσή μας αυτή βγαίνει από την πείρα που έχουμε αποκτήσει εξετάζοντας τα παράπονα που έχουμε ενώπιών μας.

Η συνεργασία μας με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα πάνω στα θέματα που μας απασχολούν αλλά και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι άψογη. Οφείλω να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Υπουργό όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα για την προθυμία που επιδεικνύουν κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και χρειαζόμαστε τη βοήθειά τους, πάντοτε μέσα από τις πρόνοιες του νόμου.

Το 2018 έχουν υποβληθεί 287 παράπονα, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 23% αύξηση σε σύγκριση με το 2017. Από αυτά τα 287 παράπονα έχουν διερευνηθεί τα 104 με ποινικούς ανακριτές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα έχουν αγνοηθεί. Ορισμένα έχουν απορριφθεί από το πρώτο στάδιο ως αβάσιμα άλλα έχουν κριθεί ήσσονος σημασίας και έχουν παραπεμφθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας για να τα χειριστεί και τα χειρίστηκε, όπως μας έχει πληροφορήσει. Για κάποια άλλα έχουν διενεργηθεί προκαταρκτικές έρευνες και, αφού ακούστηκαν και οι εισηγήσεις της Αστυνομίας, κρίθηκε ότι δεν ενδείκνυται ο διορισμός ποινικού ανακριτή. Από τα 104 που έχουν διερευνηθεί, πέντε έχουν οδηγηθεί σε πειθαρχικές διώξεις των αστυνομικών ενώ τρία έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια, όπου οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Αν βρεθεί ότι κάποιο παράπονο ευσταθεί, τότε θα διερευνηθεί και αφού πλέον τεκμηριωθεί η σοβαρότητά του και η εμπλοκή κατά τρόπο επιλήψιμο ενός μέλους της αστυνομίας, τότε το θέμα θα οδηγηθεί εκεί που θεωρούμε ότι πρέπει να οδηγηθεί. Πολλές φορές όμως εξαρτάται και από το Γενικό Εισαγγελέα. Ανάμεσα στα 287 παράπονα έχουμε παράπονα όλων των ειδών: από άσκηση βίας, απρεπή συμπεριφορά, υπέρβαση εξουσίας στην άσκηση καθηκόντων, αμέλεια κατά την άσκηση καθηκόντων, αδιαφορία, παράλειψη να ενεργήσουν εντός ευλόγου χρόνου και άλλα. Από τα 104 αν εξαιρέσουμε τα οκτώ για τα υπόλοιπα δεν αποδείχτηκε κάτι το επιλήψιμο το οποίο θα επέτρεπε είτε την πειθαρχική είτε την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών. Δηλαδή κάποια παράπονα διερευνήθηκαν και ενώ εκ πρώτης όψεως παρουσιάζονταν ως παράπονα που απαιτούσαν διερεύνηση, στο τέλος είτε δεν τεκμηριώνονταν, είτε οι ίδιοι οι παραπονούμενοι τα απέσυραν. Μην εκπλαγείτε, αλλά πάρα πολλά αποσύρονται. Τα οκτώ σοβαρότερα αφορούν άσκηση βίας εναντίων του πολίτη και κατάχρηση εξουσίας.

Σχετικά με το πόρισμα της έρευνας που έγινε για τις εξαφανίσεις γυναικών και ευθύνες αστυνομικών, πιστεύω είναι νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα. Σ’ εμένα το πόρισμα έφτασε την Παρασκευή μεσημέρι. Πρόκειται για πολυσέλιδο πόρισμα, πάνω από 400 σελίδες, που πηγάζει μέσα από μελέτη χιλιάδων σελίδων αποδεικτικού υλικού. Και εγώ πρέπει να διεξέλθω το αποδεικτικό υλικό στο βαθμό και στην έκταση που απαιτείται για να διαπιστώσω το βάσιμο των εισηγήσεων των ανακριτών. Επομένως, θα ήταν πρόωρο και ίσως ανεύθυνο να εκφέρω οποιαδήποτε άποψη επί του πορίσματος αυτού και επί των εισηγήσεων των ανακριτών. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση, η εισηγήσεις των ανακριτών κυμαίνονται μεταξύ αθώωσης μέχρι ενοχής. Η θέση μας ως επιτροπή θα είναι δίκαιη και ελπίζουμε ότι δίκαιη θα είναι και η κρίση που θα δεχτούμε από την κοινωνία. Υπολογίζουμε ότι εντός Ιανουαρίου θα υπάρξει τελική εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Στον Γενικό Εισαγγελέα θα σταλεί το πόρισμα, η δική μου εισήγηση και η εισήγηση της Αρχής.»

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,