Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης προήδρευσε τηλεδιάσκεψης με θέμα την ανθρωπιστική προστασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ζώνες συγκρούσεων

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Προέδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ),προήδρευσε την Παρασκευή τηλεδιάσκεψης, με θέμα την ανθρωπιστική προστασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ζώνες συγκρούσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού βουλευτών από αντιπροσωπίες διαφόρων χωρών, συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού κ. Peter Maurer και ο Επικεφαλής της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία κ. Yasar Halit Cevik.

Σε εισαγωγική παρέμβαση του, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι, κατά τον περασμένο χρόνο, συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες και η χρήση βίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους πληγέντες πληθυσμούς. Οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μη επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια σε ζώνες συγκρούσεων, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης, είναι εκ των πλέον σοβαρών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΣΕ, για τα οποία επείγει η εξεύρεση λύσεων. Οι παρατεινόμενες κρίσεις σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ εξακολουθούν να προκαλούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα χώρας, που υφίσταται, εδώ και πολλά χρόνια, τις οδυνηρές συνέπειες μιας στρατιωτικής επίθεσης και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της.  

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η κρίση στην ανατολική Ουκρανία είχε ως συνέπεια τον εκτοπισμό ενάμιση εκατομμύριου ανθρώπων. Πρόσθεσε δε ότι, παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, κατά τον περασμένο χρόνο, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για ενίσχυση της εκεχειρίας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση λόγω των συγκρούσεων. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι η σύγκρουση μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που διήρκεσε έξι βδομάδες μέχρι την κατάπαυση του πυρός, στις 9 Νοεμβρίου 2020, στοίχισε τη ζωή σε έξι χιλιάδες ανθρώπους, Αρμενίους και Αζέρους. Οι επιθέσεις κατά αμάχων χωρίς διακρίσεις και οι αναφορές για εκτελέσεις και για κακομεταχείριση αιχμάλωτων πολέμου συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης, οι οποίες προκαλούν εύλογη ανησυχία, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ως βουλευτές, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, έχουμε καθήκον να απευθυνθούμε στις Κυβερνήσεις και να αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ανθρωπιστικές δράσεις, που θα είναι προς όφελος των πληγέντων από συγκρούσεις. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντική είναι η συνεργασία με παρατηρητές, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,