Ο βουλευτής Κ. Ευσταθίου σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε χθες σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης.

Ως Εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής για το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε επικαιροποιημένη έκθεσή του, η οποία περιλαμβάνει πρόσφατες εξελίξεις σε αριθμό κρατών μελών, που αφορούν σε σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου. Οι προσθήκες υιοθετήθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής. Η έκθεση του κ. Ευσταθίου αναμένεται να συζητηθεί και να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Σώματος τον προσεχή Ιανουάριο.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του για το θέμα της επιστροφής μαχητών του Ισλαμικού κράτους στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι είναι επάναγκες η Ευρώπη να αναθεωρήσει το πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναχαίτηση της ριζοσπαστικοποίησης. Η Ευρώπη, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, οφείλει να επανεξετάσει τη σχέση της με τη Συρία, ο λαός της οποίας, μαζί με τους Κούρδους, έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα. Επισήμανε δε ότι για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να καταδικαστούν ενώπιον δικαστηρίων οι υπαίτιοι για τα διαπραχθέντα εγκλήματα, θα πρέπει να καθιερωθεί συνεργασία με τις αρχές της Συρίας, προκειμένου να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία.

Η Επιτροπή εξέτασε, επίσης, το θέμα της επενδυτικής μετανάστευσης, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων σε Κύπρο και Μάλτα.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,