Ο Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα για προσωρινή αναστολή μετανάστευσης

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές σήμερα ώρα Κύπρου) ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα διά του οποίου αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, για να “προστατεύσει” τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών.

“Μόλις υπέγραψα” το εκτελεστικό διάταγμα που “αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ”, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία.

“Για να προστατεύσω τους σπουδαίους Αμερικανούς εργαζομένους μας, μόλις υπέγραψα το εκτελεστικό διάταγμα που αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί (…) θα είναι πρώτοι στην ουρά καθώς η οικονομία μας θα ξανανοίγει”, ανέφερε.

Το διάταγμα έχει ισχύ 60 ημερών, που ενδέχεται να παραταθεί. Αντίθετα με αυτό που άφηνε να εννοηθεί αρχικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε δεν αφορά εκείνους που λαμβάνουν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας, αλλά μόνο τις πράσινες κάρτες, δηλαδή τους μετανάστες στους οποίους χορηγείται άδεια μόνιμης παραμονής. Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η ενδεχόμενη παράταση της ισχύος του μέτρου θα εξεταστεί “εν καιρώ”.

Επικριτές του βλέπουν στην κίνηση μια απόπειρα του Τραμπ να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας του κορΩνοϊού για να επιτύχει έναν διακηρυγμένο πολιτικό στόχο του, να περιορίσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως το μέτρο “συντηρεί τους πόρους του συστήματος υγείας μας για τους Αμερικανούς” που έχουν προσβληθεί από τον κορΩνοϊό. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο αρχηγός του κράτους αδημονούσε να υπογράψει το κείμενο, το οποίο επεξεργάζονταν νομικοί σύμβουλοι της προεδρίας όλη μέρα.

Ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων, που κέρδισε τις εκλογές του 2016 εν μέρει χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να υψώσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, έχει μετατρέψει τη μεταναστευτική κρίση σε κεντρικό ζήτημα της προεδρίας του. Ωστόσο, όπως και άλλες κινήσεις του στο πεδίο αυτό, το νέο εκτελεστικό διάταγμα αναμένεται να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως το μέτρο δεν έχει εφαρμογή για όσους βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ και έχουν υποβάλει έγγραφα για να λάβουν πράσινη κάρτα, αλλά μόνο για τους νέους μετανάστες. Πηγή ενήμερη για όσα διαμείφθηκαν στον Λευκό Οίκο σημείωσε πως ο Τραμπ συζητούσε για το μέτρο με συνεργάτες του όλο το Σαββατοκύριακο και ότι απευθύνεται πάνω απ` όλα στην εκλογική του βάση. “Ηθελε να το κάνει από την αρχή. Τώρα, με την πανδημία, είναι απολύτως σε θέση να το κάνει”, εξήγησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,