Ο Ντουτέρτε δηλώνει πως «θα προετοιμάσει» την υπεράσπισή του έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι “θα προετοιμάσει” την υπεράσπισή του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο διενεργεί έρευνα για τον πολύνεκρο “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” που διεξάγει η Κυβέρνησή του.

“Θα προετοιμάσω την υπεράσπισή μου ενώπιον του ΔΠΔ”, διαβεβαίωσε ο κ. Ντουτέρτε κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του που μεταδόθηκε χθες βράδυ. Επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την έρευνα των εισαγγελέων του δικαστηρίου.

Δικαστές του ΔΠΔ ενέκριναν τον Σεπτέμβριο τη διενέργεια έρευνας για τον πολύνεκρο πόλεμο κατά των ναρκωτικών των αρχών, καθώς ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως εκτίμησαν.

“Μείνετε στα γεγονότα, διότι υπάρχουν ντοκουμέντα. Δεν σας απειλώ, αλλά ούτε να το διανοηθείτε να με ξεγελάσετε όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία”, είπε ο κ. Ντουτέρτε στην ομιλία του, που μεταδόθηκε δύο ημέρες μετά την αναγγελία του πως θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως το ΔΠΔ δεν έχει ουδεμία δικαιοδοσία προσθέτοντας πως δεν θα συνεργαστεί στην έρευνά του, που είναι κατ` αυτόν “παράνομη”. Οι Φιλιππίνες αποσύρθηκαν από το ΔΠΔ το 2019.

Όμως το Δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, τονίζει πως συνεχίζει να έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ασιατικό αρχιπέλαγος όσο ήταν ακόμη κράτος-μέλος του.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016 έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία με ακραίο πολιτικό λόγο, κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να εξαλείψει τη μάστιγα των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες παραβάτες του νόμου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,